Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Ervaringen met huiselijk geweld in nieuwe video

Nieuwe video Vergeten kinderen deel 2

Utrecht, 10 februari 2004 - Ieder jaar zijn in Nederland 50.000 tot 80.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling. Zeker is dat nog veel meer kinderen getuige zijn van huiselijk geweld. Ze zien en horen regelmatig het ernstige fysieke en verbale geweld tussen hun ouders. Een groot percentage is naast getuige tevens slachtoffer van dit geweld. Voor de gevolgen die huiselijk geweld voor kinderen kan hebben maakt dit weinig uit: die zijn vaak bijna even traumatisch. Dit blijkt ook uit de documentaire Vergeten kinderen deel 2 die is verschenen bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW. In deze film komen kinderen en volwassenen aan het woord die of alleen getuige, of getuige én slachtoffer zijn geweest van huiselijk geweld.

Vergeten kinderen
Kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld werden in het verleden vaak vergeten. Dat is onacceptabel omdat de gevolgen van huiselijk geweld talrijk en ingrijpend zijn voor kinderen. Soms krijgen ze fysieke problemen, en heel vaak emotionele problemen. De gevolgen zijn onder meer afhankelijk van de aard en duur van het geweld, de leeftijdsfase, sekse, de verhouding met de ouders, de overlevingsstrategieën die het kind heeft ontwikkeld. Maar ook steun uit de omgeving is van invloed op de gevolgen.

Ervaringen
Vergeten kinderen deel 2 is een documentaire van een uur met vijf hoofdpersonen: Ben, Alexandra, Amresh, Mariah en Tequise. Zij vertellen over hun eigen ervaringen met huiselijk geweld. Twee van hen, Tequise en Mariah, zijn nog kind. Om hun verhaal compleet te maken komen ook anderen aan het woord. De drie andere hoofdpersonen zijn volwassen. Daarnaast vertelt Daniëlle Steggink over therapiegroep Kamil. We zien haar aan het werk met twee kinderen. Alle personen in de documentaire komen afwisselend aan het woord. Zo ontstaat langzamerhand een beeld van wat de hoofdpersonen hebben meegemaakt, en wat de gevolgen hiervan zijn. De film is onder te verdelen in drie hoofdthema's en kan ook in drie delen bekeken worden: beleving en gevolgen, omgeving en steun, hulp en verwerking.

Doelgroep
Vergeten kinderen deel 2 is specifiek gemaakt voor beroepskrachten (al dan niet in opleiding) die met kinderen werken of via hun werk met deze kinderen te maken kunnen krijgen.

Vergeten kinderen deel 1
Vergeten kinderen deel 1 is een korte documentaire over de cursus Let op de kleintjes. Dit is een cursus voor kinderen die huiselijk geweld hebben meegemaakt. De film is bedoeld voor moeders die te maken hebben (gehad) met huiselijk geweld. Daarnaast is de videoband voor beroepskrachten, zodat zij bekendheid kunnen geven aan de cursus.

Bestellen
Vergeten kinderen deel 2. Een documentaire over kinderen die getuige zijn geweest van huiselijk geweld is geproduceerd door Clé Jansen Videoproducties en kost EUR 39,95. ISBN 90-5957-261-0 en E 9008. Verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.