MERKPLAATS BV

Illegale merkproducten harder aangepakt



- Europese aanpak werkt nu al. -

Door de invoer en verkoop van namaak (merk)producten wordt jaarlijks door Europese bedrijven grote bedragen misgelopen. Om hoeveel het precies gaat is niet geheel helder, maar dat de schade in de tientallen miljarden Euro.s loopt staat buiten kijf. Producenten en verkopers van de nepartikelen kunnen rekenen op forse geldboetes en gevangenisstraffen wanneer ze gepakt worden. Als ze gepakt worden, want door de grote schaal waarop de handel plaatsvindt en de ondoorzichtige illegale markt worden slechts weinigen daadwerkelijk bestraft. Al met al een lucratieve handel zo lijkt het.

Als het aan Stichting TM Eye ligt komt hier binnenkort verandering in. Deze stichting, opgericht door Ron Veraart . met een hoofdkantoor in Apeldoorn en een eerste kantoor in Athene . zag onlangs het daglicht. Met een glas champagne (van een niet nader te noemen merk) in de hand .doopte. het bestuur afgelopen dinsdag de nieuwe website. De non-profit organisatie heeft tot doel merkhouders . die van de diensten gebruik willen maken . actief te beschermen tegen de .piraterij.. Enkele grote merken, waaronder Hugo Boss, O.Neill, Brunotti, Louis Vuitton en de IFM - International Famaceutical TradeMark Group - te Londen hebben zich reeds als belangstellende bij de organisatie aangemeld.
Niet alleen bedrijven en merkhouders zullen gebaat zijn bij de activiteiten van de organisatie. Ook particulieren die lucht hebben van illegale handeltjes of die zelf nadeel hebben ondervonden aan de merkenpiraten kunnen zich melden.

Om daadkrachtig te kunnen optreden werkt TM-Eye nauw samen met diverse organisaties in verschillende Europese landen. Voorts heeft de organisatie een bestuur bestaande uit mensen met veel ervaring in de merkenbranche. Zo is het voorzitterschap in handen van mr Alphons Geerlings, oprichter en directeur van merkenbureau de Merkplaats in Amsterdam.

De door de E.G. erkende en gefinancierde projecten bestaan voornamelijk uit het, in samenwerking met politie, justitie en douane actief bestrijden van de import van nepartikelen aan de Europese grenzen. Daarnaast heeft de TM Eye als belangrijke doelstelling het verstrekken van heldere informatie dmv congressen, seminars en genoemde website.
Maar ook de kleine handelaar op straat zal flink worden aangepakt. De eerste successen zijn reeds geboekt. Zo heeft TM Eye bewerkstelligd dat drie zeecontainers, gevuld met 100.000 liter illegale wodka in Griekenland in beslag is genomen.

Handelaren in . en verkopers van . nepproducten, u bent gewaarschuwd!

Voor meer informatie zie www.tmeye.nl of www.demerkplaats.nl

12 feb 04 12:18