Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 12-2-2004

Ambulances sneller ter plekke dankzij betere spreiding

De standplaatsen van ambulances in Nederland worden beter verspreid. Daardoor kan 95% van de burgers binnen een rijtijd van 13 minuten door een ambulance bereikt worden. Op dit moment geldt dat voor 93% van de burgers. Daarnaast komen er ongeveer 30 extra ambulance-auto's bij waardoor de ambulances nog vaker op tijd kunnen komen. In 14 van de 24 regio's zal de situatie verbeteren. Regio's waar de bereikbaarheid flink zal toenemen zijn onder andere IJssel-Vecht, Twente, Arnhem/West Veluwe Vallei, Midden West Brabant, Brabant Zuid-Oost, Noord- en Midden Limburg en Zuid-Limburg. In de overige 10 regio's blijft de bereikbaarheid gelijk. Er zijn in totaal 195 ambulancestandplaatsen in Nederland.

Dit staat in het Landelijk referentiekader Spreiding en Beschikbaarheid. Dit is opgesteld door het projectbureau Versterking Ambulancezorg in opdracht van minister Hoogervorst (VWS). Het is een vervolg op de analyse van het RIVM 'Ambulances binnen bereik'. In de begroting van VWS was al 18 miljoen extra uitgetrokken voor de ambulancezorg.

Het landelijk referentiekader zal de huidige provinciale spreidingsplannen vervangen. Dit gebeurt bij het ingaan van de nieuwe Wet Ambulancezorg in 2005. Regionale partijen, namelijk de zorgverzekeraars en de regionale ambulancevoorzieningen, maken met elkaar afspraken over hoe de ambulances exact worden verspreid. Het landelijk referentiekader biedt de mogelijkheid voor een 'open grens'-benadering waardoor regiogrenzen geen belemmering meer vormen voor een doelmatige en snelle inzet van ambulances.

Het landelijk referentiekader is aan de koepelorganisaties Ambulancezorg Nederland, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg en Zorgverzekeraars Nederland voor commentaar voorgelegd. Na de achterbanraadplegingen door de koepels kan de Tweede Kamer worden geïnformeerd.