VVD



12 feb 2004 - 'Hoorzitting Orions en Valkenburg noodzakelijk'

VVD-Defensiewoordvoerder Hans van Baalen is uiterst teleurgesteld over de uitkomsten van de onderzoeken van minister Henk Kamp van Defensie naar een multinationale groep van Orion-patrouillevliegtuigen en publiek-private samenwerking (PPS) op Marine Vliegkamp Valkenburg. Minister Kamp heeft deze onderzoeken op verzoek van de Tweede Kamer uitgevoerd (motie-Van Baalen cs).

De minister ziet geen mogelijkheden tot reële samenwerking met de Duitsers en stelt voor de Orions aan Duitsland, resp. Duitsland en Portugal te verkopen en Valkenburg te sluiten. Duitsland houdt onder meer vast aan haar eigen Vliegkamp Nordholz. In een PPS-constructie op Valkenburg ziet de minister, mede gegeven de afhoudende opstelling van andere ministeries en ondanks belangstelling van private investeerders, ook niets.

Van Baalen wil de mogelijkheden van Duits-Nederlandse Orion-samenwerking en een publiek-private doorstart van Valkenburg eerst in een hoorzetting van betrokkenen (gemeenschappelijke medezeggenschapscommissie en omliggende gemeenten) en deskundigen en daarna in een debat met de bewindslieden op Defensie, minister Dekker van VROM en staatssecretaris Schultz van Verkeer en Waterstaat nader onderzoeken.

Het reddingsplan van het personeel en de studie van de gemeenten moeten serieus worden genomen. Tevens zal Van Baalen met collega's in de Duitse Bondsdag over de Duits-Nederlandse samenwerking, die thans door de Duitse regering geblokkeerd lijkt, spreken.

De sleutel voor een Duits-Nederlandse Orion-groep ligt in hoge mate in Berlijn. Van Minister Kamp wil Van Baalen weten of alle reële Duits-Nederlandse opties voldoende uitputtend zijn onderzocht en welke openingen er resteren. Het zelfde geldt voor publiek-private samenwerking op een militair, danwel civiel regeringsvliegveld Valkenburg. Een PPS Valkenburg mag niet vanwege
korte-termijn-overwegingen van de collega's van Kamp in het kabinet stranden. De zwarte piet noch de kosten mogen bij Defensie gelegd worden. Kortom, de VVD wil helderheid op alle terreinen.