Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 10 februari

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Vergunnning verleend voor standplaats winkelcentrum Hoog Zandveld (2004/312)

In december 2003 is er een aanvraag ingediend voor het verlenen van een vergunning voor het innemen van een standplaats met een verkoopwagen voor de verkoop van kaas, eieren en noten op woensdagen op winkelcentrum Hoog Zandveld. Eind december is dit besluit gepubliceerd. De winkeliersvereniging Hoog Zandveld heeft vervolgens een zienswijze ingediend. De bedenkingen richten zich tegen de verkoop van artikelen uit dezelfde branche en het creëren van een onveilige situatie door op de grond liggende elektriciteitskabels. Volgens het college zijn economische motieven geen redenen om de vergunning te weigeren en zullen er geen extra elektriciteitskabels over de "weg" van het winkelend publiek lopen. Het college heeft daarom besloten de vergunning te verlenen. De bezwaarmakers kunnen tegen dit besluit bezwaar maken. Zij zijn hierover geïnformeerd.

Verzoek om voorschot subsidie én uitstel Stimuleringsregeling Economische activiteit (2004/1545)
In 1996 is in het kader van de Stimuleringsregeling Economische Activiteit een subsidie van maximaal ¤ 3.403.351,62 (f. 7 .500.000,-) toegekend aan het project 'Werkgelegenheidsterrein Het Klooster". In 2003 heeft het college van B&W een verzoek tot vaststelling van het definitieve subsidiebedrag ingediend bij Senter. Dit is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van subsidieregelingen. Dit verzoek is afgewezen. Na overleg met Senter is vervolgens onder andere afgesproken dat de gemeente Nieuwegein een verzoek zal indienen voor een voorschot van 40% van het beschikte bedrag en tevens een verzoek om uitstel tot 1 oktober 2004. Het college heeft nu besloten deze verzoeken in te dienen.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer
In deze portefeuille deze week geen besluiten.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge
In deze portefeuille deze week geen besluiten.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Bruggen met afstandsbediening 2004/1212
In het kader van "Ruimte maken" is voorgesteld de Nieuwegeinse bruggen op afstand bedienbaar te maken. Een nadere (externe) onderbouwing geeft aan dat een investering, inclusief kosten directievoering, van ¤ 1.520.200 noodzakelijk is. Er ontstaat een financieel voordeel van gemiddeld ¤ 48.240,- per jaar. Naast de lagere kosten, is de verbeterde dienstverlening voor zowel de plezier- als de beroepsvaart een evident voordeel. De besparing ontstaat door vermindering van het aantal benodigde formatieplaatsen. Gedwongen ontslagen zijn niet noodzakelijk.

Nieuwe kraanwagen (2004/1550)
Het college is akkoord met de aanschaf van een nieuwe kraanwagen voor de afdeling stadsreiniging. De oude is aan vervanging toe. Daarvoor is een extra investeringskrediet van 61.000 euro nodig.

College akkoord met locatie bergbezinkbassin Wijkersloot (2004/1548) Nadat de omwonenden zich positief hadden uitgelaten over een van de drie voorgestelde locaties voor het bergbezinkbassin, namelijk de locatie onder het voetbalveldje in het parkje achter de Ansinghlaan, is nu ook het college akkoord met die locatie. Zie voor meer informatie bijgaand persbericht.

College stelt rioleringsplan 2003 en operationeel plan 2004 vast (2004/1546)

Het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2002-2006 is in februari 2002 door de gemeenteraad vastgesteld. Het GRP is een beleidsmatig en strategisch document, waarin de hoofdlijnen en doelstellingen van het rioleringsbeleid voor de periode 2002-2006 zijn vastgelegd. Vanwege de lange looptijd en het feit dat het beleid in het GRP op hoofdpunten geformuleerd wordt, is een tussentijdse evaluatie en nadere uitwerking vereist. In het GRP is vastgelegd dat er jaarlijkse een evaluatie plaats dient te vinden. Hiernaast is bepaald dat het in het GRP aangegeven beleid jaarlijks in operationele programma's uitgewerkt dient te worden.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Bezwaren tegen bouwvergunning Ankermonde afgewezen (2004/829) Vorig jaar juli heeft het college een bouwvergunning verleend voor de verbouwing van de achtergevel van de woning Ankermonde en het plaatsen van een glazen erfafscheiding in de achtertuin. De vergunningverlening dient als legalisering van al uitgevoerde bouwactiviteiten. De buurman heeft een bezwaarschrift ingediend. Gesteld wordt dat zijn uitzicht bedorven wordt door de erfafscheiding. Bovendien zou de vergunninghoudster in strijd handelen met de bepalingen uit het koopcontract voor haar woning. De welstandscommissie is akkoord gegaan met de erfafscheiding. Het college heeft het oordeel van de welstandscommissie zwaarder laten wegen dan het oordeel van bezwaarmaker. Het uiterlijk van de erfafscheiding is daarom geen reden de bouwvergunning te weigeren. Het college heeft het koopcontract bestudeerd maar hierin niet kunnen constateren dat de bouwvergunning zich niet zou verdragen met de bepalingen van het koopcontract. De bezwaren zijn daarom ongegrond verklaard.

Bezwaren tegen weigering bouwvergunning erfafscheiding ongegrond verklaard (2003/13485)
Vorig jaar oktober heeft het college de bouwvergunning geweigerd voor de plaatsing van een erfafscheiding aan de Pelikaan omdat het in strijd was met het bestemmingsplan en redelijke eisen van welstand. Tegen het weigeringsbesluit is bezwaar gemaakt. Aangevoerd wordt dat de schutting het storten van afval in de tuin moet tegengaan en dat er in de buurt meer soortgelijke schuttingen staan. Bovendien beroepen de bezwaarmakers zich op een ambtelijke toezegging.
Deze argumenten hebben voor het college geen aanleiding gegeven een ander standpunt in te nemen. Het gaat het college te ver om een bouwvergunning te verlenen aan een bouwsel dat niet voldoet aan het bestemmingsplan én ook nog eens in strijd is met redelijke eisen van welstand. De schutting kan daarom niet gelegaliseerd worden. Toch heeft het college besloten de schutting te gedogen. De komende jaren zal het college veel meer aandacht besteden aan de handhaving van de bouwregels, maar de prioriteiten van het handhavingsbeleid zullen niet liggen bij schuttingen als die van de Pelikaan 27.

Vrijstelling en bouwvergunning voor tijdelijke huisvesting St. Antoniusziekenhuis (2004/1200)
Het college heeft besloten vrijstelling en een bouwvergunning te verlenen voor een periode van 5 jaar voor het oprichten van tijdelijke huisvesting voor spoedeisende hulp van het St. Antonius ziekenhuis. De huisvesting wordt gerealiseerd op het terrein van het ziekenhuis aan de Koekoekslaan 1. Dit besluit verschijnt als openbare bekendmaking in de Molenkruier. Hierin staat ook aangegeven hoe belanghebbenden bezwaar kunnen maken tegen dit besluit. Het bouwplan heeft in december 2003 ter inzage gelegen. Toen zijn er geen zienswijzen ingediend.

Bezwaar tegen niet verstrekken persoonsgegevens afgewezen (2003/11860) Bedrijfsjuridisch kantoor Adjura heeft de gemeente vorig jaar verzocht om gegevens uit de GBA (Gemeentelijke Basisadministratie), daar zij gewoonlijk belast zou zijn met gerechtelijke werkzaamheden. Als bedrijfsjuristen adviseren zij weliswaar rondom gerechtelijke procedures, maar zij hebben daarbij geen wettelijke rol. Ook waren er niet voldoende waarborgen voor de beveiliging van de gegevens. De Gemeente Nieuwegein heeft daarom vorig jaar geoordeeld dat Adjura niet in aanmerking komt voor het ontvangen van gegevens uit de GBA. Het college heeft nu een bezwaar van Adjura tegen deze afwijzing ongegrond verklaard.

College beantwoordt vragen Sportraad over OZB (2004/122) Via een brief heeft het bestuur van de Sportraad Nieuwegein namens diverse sportverenigingen het college vragen gesteld met betrekking tot de aanslagen Onroerend Zaak Belasting voor de bij hen in gebruik zijnde sportvelden.

Nieuwe organisatieregeling vastgesteld (2004/1544) Door de dualisering van de gemeenten, ontstond de noodzaak een scheiding aan te brengen tussen de griffie/griffier (bevoegd gezag: de raad) en de overige ambtenaren (bevoegd gezag: het college). Zodoende wordt de organisatieverordening (vastgesteld door de raad) vervangen door enerzijds een "instructie voor de raadsgriffier" (eerder vastgesteld door de raad) en een "organisatieregeling Nieuwegein, die vastgesteld moet worden door het college.

Raad beslist over komst nieuwe wegsleepregeling (2004/ 1547) Het college stelt voor om de raad te laten beslissen of er een nieuwe wegsleepregeling moet komen. De nieuwe wegsleepregeling is opgesteld als gevolg van een wijziging van de nieuwe Wegenverkeerswet. De wegsleepverordening regelt de bevoegdheid om in voorkomende gevallen op de weg staande voertuigen te kunnen verwijderen, over te brengen en in bewaring te stellen. De raad zal daar 7 april aanstaande over beslissen (16 maart komt het aan de orde in Commissie RIM).

College stelt lijst bouw- en sloopvergunningen vast (2004/....) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W-Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Evenementenkalender
Deze kalender geeft een overzicht van de publieke activiteiten van het college van B&W. Wilt u één of meer bijeenkomsten bijwonen, of wilt u meer informatie over de activiteiten, dan kunt u contact opnemen met Petra Willemsen, telefoon 030-607 14 05 of 06-51 71 76 78.

Activiteit Datum en College Locatie tijdstip
Werkbezoek hr. de Jong 16-02, 14.00 Burgemeester Liesbosch uur 34-36 Werkbezoek Innovam 17-02, 13.00 College Structuurbaan uur 2 Start bouw Nieuw Vreeswijk 17-02, 15.00 College Vreeswijk uur
Openen website "Afval zonder 18-02, 10.00 Burgemeester OBS De Schakel Grenzen" uur
Opening Ravensteyn 18-02, 17.00 Burgemeester Fultonbaan 3 uur
Werkbezoek Bol.com 19-02, 09.30 Burgemeester Zoomstede 5 uur
Overdracht veerpont aan 25-02, 15.00 Burgemeester volgt Vrevia uur
Werkbezoek Museum 02-03, 14.00 College Geinoord 12, Warsenhoeck en Oudheidskamer uur Vreeswijk Vreeswijk
Bedrijfsbezoek 04-03, 09.00 Burgemeester Schouwstede 1b advocatenkantoor Sturkenboom uur
Uitreiking rapprijs 04-03, 12.00 Burgemeester Anna v. uur Rijncollege Heropening pand van 04-03, 17.00 Burgemeester Fortweg 5 Ravensteyn uur
Jurylid voorlees- 09-03, 12.30 C. v. Rooijen De Kom kampioenschappen uur

Invoerdatum 12-2-2004