Gemeente Nieuwegein

College akkoord met bergbezinkbasin in parkje achter Ansinghlaan

Nadat de omwonenden zich positief hadden uitgelaten over een van de drie voorgestelde locaties voor het bergbezinkbasin, namelijk de locatie onder het voetbalveldje in het parkje achter de Ansinghlaan), is nu ook het college akkoord met die locatie.

Waarom een bergbezinkbassin?
De aanleg van een bergbezinkbasin in de wijk Wijkersloot is voor de gemeente een plicht die voortvloeit uit de wet milieubeheer. In Wijkersloot, een van de oudere wijken in Nieuwegein, ligt namelijk een gemengd rioolstelsel (in tegenstelling tot de nieuwere wijken waar sprake is van een gescheiden systeem). Zowel schoon regenwater als vervuild rioolwater loopt in Wijkersloot via hetzelfde buizenstelsel. Als na een hevige regenbui de buizen vollopen, wordt het overtollige water geloosd in sloten en singels. Omdat het water ook vervuild rioolwater bevat, heeft zo´n zogenaamde ´overstort´ negatieve gevolgen voor het milieu. In de wet milieubeheer is daarom vastgelegd dat deze overstort alleen is toegestaan is, mits er een zogenaamd bergbezinkbasin aangelegd wordt. Dit bergbezinkbasin vangt het overtollige water tijdelijk op, zodat het daarna afgevoerd kan worden naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Het vuil uit het overtallige water bezinkt in het basin en wordt hierna opgezogen. Daardoor komen er veel minder schadelijke stoffen in de sloten en singels terecht.

Informatie-avond omwonenden
21 Januari jongstleden vond een informatie-avond voor omwonenden plaats in Woonzorgcentrum Zuilenstein. De gemeente legde daar de voor- en nadelen van de drie mogelijke locaties voor een bergbezinkbasin voor aan de omwonenden. Middels handopsteken konden de aanwezigen vervolgens laten weten naar welke locatie hun voorkeur uit ging. Van de in totaal 44 bezoekers stemden 39 voor de variant onder het huidige voetbalveldje in het park aan de Ansinghlaan.

Voorgeschiedenis
Het voornemen om een bergbezinkbasin in het parkje te realiseren is bij de omwonenden vanaf het eerste moment niet goed gevallen. De gemeente probeert de omwonenden zoveel mogelijk tegemoet te komen. Zo is toegezegd een kant-en-klaar basin te plaatsen in plaats van het ter plekke bouwen van het basin (het eerste levert minder overlast op voor de omgeving). Ook trekt de gemeente geld uit voor het opknappen van het parkje en wordt het aantal te kappen bomen teruggebracht. Sommige bomen kunnen namelijk worden verplant.

Begin september vorig jaar hebben omwonenden aan de gemeente gevraagd een bepaalde locatie te onderzoeken op haalbaarheid. Dat was jaren daarvoor ook al gebeurd, maar toen bleek dat daardoor meer groen zou verdwijnen, is die variant afgevallen. Op verzoek van de omgeving is de locatie opnieuw - en nu grondiger - onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat er een aantal minpunten aan deze variant kleven, maar dat het wel een reële optie is. Met name omdat er beduidend minder bomen worden gekapt en de werkzaamheden verder van de woningen plaatsvinden. Vandaar dat de variant werd toegevoegd aan de bestaande twee. En juist deze variant wordt nu uitgevoerd.

Overige werkzaamheden
Naast de aanleg van het bergbezinkbasin wordt een grote zogenaamde ´bergleiding´ in de Richterlaan en het parkje aangelegd. Deze grote buis heeft een diameter van ongeveer één meter en dient als eerste opvang van het overtollige water. Dit verkleint nog eens extra de kans op een overstort. Voor de aanleg van de bergleiding moet de Richterslaan tussen de A.C. Verhoefweg en de Mendes da Costalaan worden vernieuwd. De trottoirs aan de kant van de woningen worden namelijk opgebroken en daarna opnieuw bestraat. Voor de aanleg van de bergleiding is het in principe alleen nodig de helft van de Richterslaan open te breken. De gehele Richterslaan bevindt zich echter in een slechte staat. Daarom heeft de gemeente besloten de weg in zijn geheel te vervangen. Daarmee voorkomen we dat omwonenden tweemaal met overlast in de straat worden geconfronteerd.

Planning en informatie
De werkzaamheden gaan naar alle waarschijnlijkheid in het najaar van start. Wanneer precies, is af hankelijk van de bouwvergunning die binnenkort wordt aangevraagd. De bouwvergunning wordt gepubliceerd in de Molenkruier. De werkzaamheden duren ongeveer vier maanden en zullen in fasen worden uitgevoerd. Hoe die fasering er precies uitziet en welke overlast omwonenden daarvan ondervinden, is nog niet bekend. De gemeente zal tegen die tijd een informatie-avond organiseren zodat de omwonenden persoonlijk worden geïnformeerd.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij de projectleider Jan van den Belt, telefoon 06-55823493.

Invoerdatum 12-2-2004