Vlaamse overheid

Vlaams minister Bossuyt, bevoegd voor de havens, heeft vandaag het startschot gegeven voor de uitbreidings- en herstellingswerken aan het sterneneiland in de voorhaven van Zeebrugge. Dat is nodig voor de ontwikkeling van de voorhaven op korte termijn.

De voorhaven van Zeebrugge, waarvan de twee strekdammen voltooid werden in 1986, is de voorbije jaren gefaseerd in gebruik genomen voor transporteconomische ontwikkeling. Daarbij werd telkens een nieuw deel opgehoogd voor havenexploitatie. Op de resterende lager gelegen delen hebben zich tal van vogelsoorten genesteld waaronder het Visdiefje, de Grote Stern en de Dwergstern. Deze vogels genieten een hoge Europese bescherming.

Uit onderzoek in het kader van het strategisch planningsproces voor de haven van Zeebrugge blijkt dat de voorhaven de grootste economische troef is van de haven. Verwacht wordt dat de economische vraag naar ruimte in de voorhaven op langere termijn groter zal zijn dan het totale aanbod.

Op zeer korte termijn biedt een reeds opgehoogd, maar nog niet van kaaiverharding voorzien deel in de westelijke voorhaven interessante perspectieven, ondermeer voor containertrafieken. Voor de economische ontwikkeling en voor de tewerkstelling is deze ontwikkeling van groot belang. De verdere uitbouw van de voorhaven voor transporteconomische doeleinden is echter onmogelijk zonder garanties voor de vogels en hun leefgebieden.

Om de volledige ontwikkeling van de voorhaven met respect voor de Europese Vogelrichtlijn mogelijk te maken, werd binnen het strategisch planningsproces onder voorzitterschap van de secretaris-generaal van het departement Leefmilieu en Infrastructuur een werkgroep opgericht die zich uitsluitend buigt over deze problematiek. Het staat echter vast dat wetenschappelijke studies, de voorziene procedures en de verplichte openbare onderzoeken tijd zullen vergen.

Om de reeds opgehoogde terreinen in de westelijke voorhaven in gebruik te kunnen nemen, wil minister Bossuyt nu reeds maatregelen nemen die de natuurwaarden versterken voor de aanwezige beschermde vogelsoorten.

Minister Bossuyt heeft beslist om het sterneneiland, dat in 1997 aangelegd werd aan de havenzijde van de oostelijke strekdam, te herstellen en uit te breiden. Dit eiland, oorspronkelijk 5 hectare groot, is een interessant leefgebied voor de Europees beschermde vogelsoorten. Ondermeer door erosie verloor het aan aantrekkingkracht bij de vogels.

In opdracht van Minister Bossuyt zal de Afdeling Maritieme Toegang van de Administratie Waterwegen en Zeewezen 300.000 m' zand winnen op zee en vervolgens opspuiten om het sterneneiland uit te breiden tot 7 ha. Het eiland zal afgewerkt worden met 1000 m' schelpen en met 2 ha bistarwegras en rood zwenkgras. De uitgaven voor de werken worden geraamd op 2 miljoen euro.

"Ik geloof dat economie en ecologie perfect te verzoenen zijn op deze manier. Deze aanpak is een goede zaak voor de tewerkstelling in de regio, voor de Vlaamse economie en voor de natuur", besluit Bossuyt.

INFO : Joris Vandenbroucke
Woordvoerder van minister Bossuyt 02/553 70 11 of 0475/98 14 58


---