Socialistische Partij

Veerman wil einde aan versnipperen levende haantjes

12-02-2004 * Minister Veerman heeft de SP toegezegd een einde te willen maken aan het levend versnipperen van 30 miljoen haantjes per jaar door de Nederlandse pluimveesector. De minister zal na overleg met de sector een onderzoek uit laten voeren naar de alternatieven voor het doden van miljoenen 'economisch onrendabele' haantjes.

Minister Veerman deed zijn toezegging in reactie op een vraag van SP-Kamerlid Krista van Velzen tijdens een Kamerdebat over dierenwelzijn. Hanen leggen geen eieren en de vraag naar "halve haantjes" bij de snackbar is zeer beperkt, waardoor ze in economische zin onbruikbaar en waardeloos zijn. Van Velzen: "Verschillende bedrijven hebben methoden ontwikkeld om prenataal vast te stellen of er zich een haan of een hen in het ei bevindt. Als de verdere ontwikkeling van deze methodes via overheidsmaatregelen gestimuleerd wordt, en een verbod op de haantjesmoord wordt aangekondigd, hoeven deze miljoenen dieren niet langer versnipperd te worden. Dan kunnen de prenataal gesekste eieren gewoon in de eierkoek of mayonaise worden verwerkt."

"Door de toezegging van Veerman is het einde van dit dieronwaardige systeem in zicht. De nonchalance waarmee op dit moment tientallen miljoenen dieren versnipperd worden, past niet in een fatsoenlijke samenleving." Van Velzen heeft het LTO en de Pluimveesector (PVV) per brief op de hoogte gebracht van de toezegging van de minister. De LTO en pluimveesector wordt door Van Velzen uitgenodigd op korte termijn contact op te nemen met de minister om voortvarend aan de slag te gaan met het ontwikkelen en toepassen van alternatieven.