Vlaamse overheid

Renaat LANDUYT verwelkomt 60ste werknemer van 'Greenhouse' in Waregem

Renaat LANDUYT, minister vice-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Werkgelegenheid en Toerisme brengt vandaag een werkbezoek aan "Greenhouse", dat zijn 60ste werknemer, via de dienstencheque, viert.

Sinds de invoering van de dienstencheques in maart 2003 deden al heel wat Vlamingen beroep op de activiteiten van het Waregemse Greenhouse. In juli 2003 werd de eerste werknemer aangenomen, ondertussen werken er nu al 60 mensen. Iedere week worden er ongeveer 1600 dienstencheques ingeruild. Door de groeiende vraag naar dienstencheques heeft Greenhouse binnenkort minstens twaalf nieuwe vacatures. In heel Vlaanderen zorgde het systeem van de dienstencheques voor 2.976 nieuwe jobs.

"Bedoeling is een organisatie uit te bouwen die enerzijds aan particulieren de mogelijkheid geeft op een betaalbare manier hulp in het huishouden te krijgen, en anderzijds werkzoekenden een volwaardige baan aan te bieden,"aldus Renaat LANDUYT.

De medewerkers van Greenhouse komen aan huis om te helpen bij het poetsen, wassen, strijken en koken. De gebruiker kiest voor één of meerdere van deze taken. Dankzij het systeem van dienstencheques betaalt de klant 6,20 euro per uur. De overheid past de rest van de arbeids- en werkingskosten bij.

"De 60 medewerkers van Greenhouse worden permanent bijgeschoold en begeleid. Bij de aanvraag van de erkenning was het de bedoeling dat er op korte termijn 7 personen werden aangeworven. Het zijn er nu al 60 geworden. Ondertussen zijn er in februari meer dan 400 klanten en de wachtlijst blijft aangroeien.," zegt Philip NICHELSON, zaakvoerder van Greenhouse.

Daarnaast wordt er gewerkt aan een uitbreiding voor de regio Gent, Tielt-Aalter en de regio tussen Kortrijk en Ieper. Ook wil Greenhouse inspelen op de nieuwe mogelijkheden die de Vlaamse Regering zal bieden in het kader van de dienstencheques.

De dienstencheques zijn een groot succes in Vlaanderen. Eind januari 2004 zijn er al 935.942 dienstencheques aangevraagd. Dit leverde reeds 2.976 bijkomende jobs op. In Vlaanderen zijn er door LANDUYT 135 ondernemingen erkend met in totaal 500 vestigingen. In West-Vlaanderen werken 94 vestigingen met het systeem van de dienstencheques. In heel België zijn er eind januari
1.025.658 dienstencheques verkocht, goed voor in totaal 3.181 nieuwe jobs.

LANDUYT is tevreden met het succes van de dienstencheques. Hij ziet dan ook een opportuniteit om het systeem verder uit te breiden. Vorige week nog heeft de Vlaamse regering, op voorstel van minister LANDUYT, haar goedkeuring gegeven aan het ontwerpdecreet om aanvullende kinderopvang mogelijk te maken.

info : Griet De Prest, woordvoerder van minister Landuyt - tel. (02) 553 25 60
e-mail: persdienst.landuyt@vlaanderen.be


---