Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

College van b&w schaart zich achter voorstel Comité Monument Doormanplein

Mogelijk nieuwe gedenksteen bij Monument

BARENDRECHT (12 februari 2004) - Het Barendrechtse college van burgemeester en wethouders wil dat er bij het Monument aan het Doormanplein een extra horizontaal gelegen gedenksteen wordt geplaatst. Deze gedenksteen herinnert aan vijf geallieerde vliegers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het college komt hiermee tegemoet aan de wens van het Comité Monument Doormanplein. Begin maart wordt het voorstel van het college van b&w besproken in de commissie Samenlevingszaken en uiteindelijk neemt de gemeenteraad van Barendrecht het definitieve besluit. Daarbij is het de bedoeling dat de nieuwe gedenksteen bij groen licht vanuit de raad zo snel mogelijk wordt geplaatst, in ieder geval nog voor de komende 4 Mei Herdenking.

De extra gedenksteen beoogt de herinnering levend te houden aan vijf verongelukte geallieerde vliegers; vier Amerikanen en één Australiër. Deze vliegers bemanden twee vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort. Het toestel van de Australiër verongelukte in Heinenoord na geraakt te zijn door luchtafweergeschut vanuit Barendrecht. De vier Amerikanen bemanden een ander toestel dat neerstortte achter Villa Bijdorp. Tijdens de oorlog zijn de verongelukte vliegers begraven op de begraafplaats aan de Scheldestraat. Het graf van één van de gevallen vliegers, de Australiër Jack Dawson Green, bevindt zich daar nog steeds op de begraafplaats aan de Scheldestraat. De vier verongelukte Amerikanen zijn na de Tweede Wereldoorlog herbegraven in Margraten. Het Comité Monument Doormanplein is van mening dat het neerstorten van de beide toestellen een onuitwisbaar onderdeel van de Barendrechtse historie is. Men wil de Barendrechtse jeugd hiervan bewust maken en bovendien ziet het comité de gedenksteen als een belangrijke herinnering en een eerbetoon aan de slachtoffers.

Inhoudelijke overweging
De plaatsing van een extra gedenksteen bij het Monument aan het Doormanplein is al enige tijd onderwerp van gesprek. De Historische Vereniging en het Comité 4 mei Herdenking stellen zich daarbij op het standpunt dat het bestaande monument oorspronkelijk alleen voor Barendrechtse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog is bedoeld. In de gemeentelijke archieven is daarvan niets terug te vinden. Als alternatief denken de Historische Vereniging en het Comité 4 mei Herdenking aan een locatie voor de gedenksteen in de wijk Bijdorp of op de begraafplaats aan de Scheldestraat. Het Barendrechtse college van b&w waardeert de suggesties, maar net als het Comité Monument Doormanplein is het college van mening dat deze locaties tijdens de jaarlijkse 4 Mei Herdenking waarschijnlijk niet de belangstelling krijgen die ze verdienen. De beoogde brede bewustwording bij een grote groep mensen en een grootschalige herdenking komen in de ogen van het college van b&w beter tot hun recht wanneer wordt gekozen voor een extra gedenksteen bij het Monument aan het Doormanplein. In een eerder stadium hebben alle partijen overigens al aangegeven dat zij zich zullen conformeren aan het uiteindelijk door de gemeenteraad te nemen besluit.

Noot voor de pers,