Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Eerste onafhankelijke voorzitter PPC

De heer G.J.A. Al uit Rijswijk is de eerste onafhankelijke voorzitter van de Provinciale Planologische Commissie (PPC).
De PPC is een op grond van de wet op de Ruimtelijke Ordening ingestelde adviescommissie die gemeenten en Gedeputeerde Staten adviseert over het ruimtelijk beleid. In de commissie hebben vertegenwoordigers van het Rijk, milieu, land- en tuinbouworganisaties, gemeenten en het bedrijfsleven zitting.
Gedeputeerde Staten hebben de heer Al benoemd. Hij is werkzaam bij een organisatieadviesbureau en heeft diverse directeurschappen binnen de publieke en private sector bekleed. Zo is hij bijvoorbeeld als directeur werkzaam geweest bij het Hoogheemraadschap van Delfland, bij Berenschot Interim Management, bij het RIVM en bij het Directoraat-generaal Milieubeheer van het ministerie van VROM (onder meer directeur Drinkwater, Water, Landbouw en directeur Lucht en Energie). Op het vlak van de ruimtelijke ordening heeft hij uitgebreide ervaring opgedaan, onder meer bij de Rijksplanologische Dienst. De heer Al heeft diverse publicaties op zijn naam staan op het vlak van bemiddeling en mediation.
De benoeming gaat per 1 maart aanstaande in.

Met de benoeming van de heer Al komt een eind aan het PPC-voorzitterschap van de Commissaris der Koningin en van de gedeputeerden voor Ruimtelijke ontwikkeling (de heer Rüpp) en van Wonen, zorg en welzijn (de heer Augusteijn). De Commissaris der Koningin trad als voorzitter van de PPC op als voorzitter van de plenaire vergadering, waarin vooral beleidsvraagstukken aan bod komen. Daarnaast zijn er de algemene subcommissie, de Provinciale Commissie voor Gemeentelijke Plannen, waarin vooral bestemmingsplannen aan bod komen en de subcommissie voor stedelijke vernieuwing. Van beide laatste commissies waren gedeputeerden voorzitter.
In de nieuwe situatie is de gedeputeerde voor ruimtelijke ontwikkeling nog wel lid van de plenaire commissie, maar geen stemhebbend lid. In alle commissies is de ambtelijke dienst van de provincie wel als stemhebbend lid vertegenwoordigd.

De nieuwe situatie is ingegeven vanuit de wens om de PPC meer onafhankelijk van de provinciale organisatie en het provinciaal bestuur te positioneren. De PPC heeft het provinciaal bestuur hierover geadviseerd, welk advies medio vorig jaar door het provinciaal bestuur is overgenomen. Uitvloeisel hiervan zijn een andere werkwijze voor de subcommissies en nu de benoeming van een onafhankelijk voorzitter. In de praktijk kan dit betekenen dat advisering vanuit de ambtelijke dienst vaker dan voorheen afwijkt van de advisering door de PPC. Het is aan de besturen van gemeenten en provincie om hier op een goede manier mee om te gaan.