Ministerie van Justitie

Persbericht

Dienst Justitiële Inrichtingen kondigt vacaturestop af 12 februari 2004

De directie Gevangeniswezen van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft een vacaturestop voor de uitvoerende functies afgekondigd. Dit heeft minister Donner van Justitie bekend gemaakt tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer over de sanctiecapaciteit.

DJI heeft een taakstelling van in totaal ruim 240 miljoen euro opgelegd gekregen. De sector Gevangeniswezen moet in 2004 83 miljoen euro inleveren. Daarvan wordt 51 miljoen euro gerealiseerd door vanaf 1 juli 2004 de werktijden aan te passen in de penitentiaire inrichtingen naar 63 uur (was 83 uur) per week, de voorzieningen voor arrestanten te vereenvoudigen en te besparen op het aanbod van arbeid in de inrichtingen. Deze maatregelen leiden binnen het gevangeniswezen tot een geleidelijke reductie van 1170 fte's. Met de vacaturestop wil DJI gedwongen ontslagen te voorkomen.

De opdracht aan DJI is in de komende jaren meer capaciteit te realiseren tegen een lagere kostprijs. Een voorbeeld daarvan is de invoering van meerpersoonscellen. Een gedeelte van overtollig personeel kan hiervoor worden ingezet. Ook wordt bekeken of naast natuurlijk verloop, personeel elders binnen DJI aan de slag kan of gebruik kan maken van regelingen voor vervroegd uittreden.

Met de medezeggenschap en de vakcentrales zal door DJI overleg worden gevoerd over de voornemens.