MAETIS ARBO

Persbericht

Houten, 12 februari 2004

Verwachte jaarlijkse besparing van 10 miljoen euro

Snelle reïntegratie verkort de verzuimduur en voorkomt instroom in de WAO

Houten Arbobeleid gericht op terugdringen van ziekteverzuim en het verbeteren van reïntegratiemogelijkheden leidt tot reductie in de verzuimduur en instroom in de WAO. Dit levert naar schatting een jaarlijkse besparing van 10 miljoen euro op voor de klanten van Maetis arbo. Reden voor Maetis arbo en reïntegratieprofessionals HSK Groep en Winnock de krachten te bundelen om bij verzuimende werknemers snel te interveniëren om reïntegratie in het werk te bespoedigen. Dit gaat verder dan de Wet Verbetering Poortwachter van de werkgever verlangt. Met de gezamenlijke aanpak krijgen klanten een effectief en efficiënt aanbod: de gemiddelde verzuimduur van de werknemer neemt af en instroom in de WAO wordt voorkomen en dat levert voor de werkgever een behoorlijke kostenbesparing op. Hoe eerder de interventie start des te beter is het resultaat van de reïntegratie. HSK Groep en Winnock zijn twee organisaties die in Nederland al tien jaar bekend staan om hun hoge kwaliteit en de effectiviteit van de toegepaste interventies. Door de samenwerking met de HSK Groep, specialist op het gebied van psychische klachten, en Winnock, het voormalig Rug Adviescentrum en specialist in de begeleiding van chronische lichamelijke klachten, wordt de diagnostiek, behandeling en reïntegratie van 80% van de verzuimgevallen in de klantenportefeuille van Maetis arbo gedekt. Voor de overige 20% van de verzuimgevallen is Maetis arbo nog met andere samenwerkingspartners in gesprek.

Verzuimfilteroverleg
Ondanks de verantwoordelijkheden van de werkgever en de werknemer, als gevolg van de Wet Verbetering Poortwachter, komt het nog steeds veel voor dat verzuimende werknemers na enkele weken uit het zicht van de werkgever verdwijnen en onnodig lang arbeidsongeschikt zijn. Dit leidt niet alleen tot toename van persoonlijk leed van de verzuimende werknemer, maar ook tot hoge kosten voor de werkgever. Daarnaast loopt de werkgever het risico van eventuele sancties van de UWV. Maetis arbo vindt het haar plicht dit adequaat op te pakken en stelt een verzuimfilteroverleg in. Tijdens dit overleg bespreken de bedrijfsartsen en verzuimconsulenten van Maetis arbo samen met de specialisten van HSK en Winnock alle werknemers die langer dan zes weken arbeidsongeschikt zijn. Gezamenlijk stippelen deze specialisten een plan uit om te komen tot een adequate diagnostiek, een behandelplan en een reïntegratieplan voor de verzuimende werknemer. Hierdoor is al vroeg in het verzuimproces een oplossing voor de reïntegratie van de verzuimende werknemer voor handen. HSK en Winnock zijn erop gericht eventuele diagnostiek en interventies binnen enkele dagen op te volgen. Daar zijn kosten aan verbonden, maar die gaan voor de baten uit. Maetis arbo zal de effecten van de diagnostiek en begeleiding van de werknemer monitoren en de betreffende klant hierover informeren. Hierdoor wordt het resultaat van de reïntegratie-inspanningen inzichtelijk en meetbaar.

De voornaamste redenen van Maetis arbo om te kiezen voor een samenwerking met HSK en Winnock zijn:
Bewezen effectiviteit van de interventies Landelijke spreiding (mogelijkheid om klanten van Maetis arbo op uniforme wijze te bedienen)
26) Geprotocolleerde werkwijze en producten Mogelijkheden voor co-financiering
Goede prijs/kwaliteit verhouding
Logistieke afspraken en garanties
Snelheid van behandelen
Centrale coördinatie

Maetis arbo
Maetis arbo is één van de grootste en breedst gespecialiseerde organisaties op het gebied van arbozorg en human resource management. Reïntegratie en consultancy behoren ook tot de kerndiensten. De doelstelling van Maetis arbo is het bewerkstelligen van een aantoonbare verlaging van risico's en kosten voor werkgevers. De afgelopen jaren is binnen veel organisaties bewezen dat een effectief arbobeleid met oog voor veiligheid, gezondheid en welzijn meetbaar rendement oplevert. De effecten laten aan duidelijkheid niets te wensen over: meer gemotiveerd en betrokken personeel, een hogere productiviteit, een lager ziekteverzuim en minder instroom in de WAO. De wijze waarop Maetis arbo de Wet Verbetering Poortwachter in haar dienstverlening heeft vertaald, beoogt dit alles nog verder te stimuleren. Maetis arbo heeft in Nederland een uitgebreid landelijk netwerk van kantoren waar in totaal 1.100 mensen werkzaam zijn. Voor meer informatie over Maetis arbo: www.maetis.nl

HSK
De HSK Groep is een onafhankelijke landelijk opererende organisatie, gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van psychische problematiek. HSK maakt gebruik van behandelmethoden gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. De effectiviteit van deze therapie is door wetenschappelijk onderzoek aangetoond. De organisatie heeft zich gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van angst, depressie, werkstress en burnout. Andere specialismen zijn interventies, trainingen & coaching in bedrijven, congresorganisatie en opleiding & scholing. Kenmerkend voor de aanpak van HSK is dat aanmeldingen binnen 24 uur worden gezien en dat de behandeling zo kort als kan en zo lang duurt als nodig is. De HSK Groep heeft eigen psychiaters en psychologen in dienst. In totaal heeft de HSK Groep ruim 200 medewerkers. De onderzoeken en behandelingen vinden plaats in 16 vestigingen in Nederland.
Voor meer informatie over HSK groep: www.hsk.nl

Winnock
Winnock is dé specialist in Nederland op het gebied van reïntegratie. Werknemers die door diverse klachten hinder ondervinden in hun werk of daardoor verzuimen kunnen bij Winnock terecht. Het doel van de aanpak van Winnock is functieherstel en werkhervatting. De visie van Winnock is dat alleen een multidisciplinair team van professionals de optimale zorg kan verlenen voor klachten waarbij verschillende factoren een rol spelen. Winnock heeft het Borea keurmerk en omvat een landelijk netwerk van 14 kleinschalige centra. In totaal heeft Winnock 160 medewerkers. Winnock is sinds oktober 2000 onderdeel van Achmea. Voor meer informatie over Winnock: www.winnock.nl