Gemeente Amsterdam

Scheepvaartmuseum gestart met 'educatie op locatie' 12 februari 2004 - Scheepvaartmuseum

Het Nederlands Scheepvaartmuseum gaat met `educatie op locatie'. Acteurs van het Museumtheater spelen op 10 scholen van het Bijzonder Onderwijs de theatervoorstelling Voor Spek en Bonen. Het gaat hier om een bewerking van een theaterstuk dat met veel succes in het museum wordt gespeeld voor uiteenlopende groepen. Voor veel scholen uit het Bijzonder Onderwijs is een bezoek aan het museum echter niet te realiseren. Vandaar dit project. De reacties van leerlingen en leerkrachten op de eerste voorstellingen zijn zeer enthousiast.

Spek en bonen

Het scheepvaartmuseum gebruikt een groot aantal middelen om jong en oud te laten kennis maken met de Nederlandse maritieme geschiedenis en cultuur. Er zijn de vaste collectie, wisselende exposities, de replica van het VOC-schip De Amsterdam, uiteenlopende evenementen en natuurlijk het Museumtheater.

De acteurs van het Museumtheater maken voorstellingen voor scholen, groepen en het gewone publiek.

Duizenden kinderen genoten in de afgelopen periode van de voorstelling Voor Spek en Bonen. De kinderen maken kennis met uitgelezen karakters zoals de meid Trijntje, de bange schipper en kok Roemer. Spelenderwijs komen tal van `maritieme' onderwerpen aan bod. Waarom is de schipper bang? Wat is scheurbuik, en hoe komt je ervan af. Wat doe je tegen luizen? Er is muziek, de kinderen leren liedjes over het leven op de zee en participeren in de voorstelling.

Bekend is dat voor veel scholen uit het Bijzonder Onderwijs een bezoek aan het Scheepvaartmuseum niet is te realiseren. Daarom is besloten een test te starten met een `educatie op locatie' project. In de testperiode worden tien scholen bezocht De eerste resultaten zijn veelbelovend. Leerlingen en leerkrachten keken geboeid toe. Het project loopt nog door tot eind februari 2004. Daarna volgt een evaluatie.

© Gemeente Amsterdam