Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Investeringsakkoord in de WTO van de baan Milieudefensie: 'Overwinning voor ontwikkelingslanden'

Amsterdam, 12 februari 2004 --- 'Een opsteker voor ontwikkelingslanden,' zo typeert Milieudefensie-woordvoerder Anne van Schaik het falen van de EU om een nieuw concurrentie- en investeringsakkoord in de WTO te forceren. Veel ontwikkelingslanden verzetten zich tegen zo'n verdrag omdat het daardoor regeringen moeilijker wordt gemaakt om buitenlandse investeringen te reguleren op sociaal en milieugebied.

De sterke EU-lobby om de WTO-agenda uit te breiden wordt gezien als een belangrijke factor in de mislukking van de WTO-conferentie in het Mexicaanse Cancún, september vorig jaar. Ook toen vormden de zogeheten 'Signapore-issues' (met onderwerpen als investeringen en concurrentie), het breekpunt.

Anne van Schaik: 'Een investeringsakkoord in de WTO zou ertoe leiden dat het moeilijker wordt voor regeringen om milieu- en publieke belangen te reguleren. Het signaal aan de Europese Unie is duidelijk: de zuidelijke landen willen dit niet. Het zou de EU sieren om nu het initiatief te nemen om te komen tot bindende regels voor bedrijven en hun aansprakelijk te regelen voor hun activiteiten op gebied van milieu- en sociale afspraken.'

Milieudefensie en haar zusterorganisaties van Friends of the Earth Europe waarschuwen de EU om niet alsnog een investeringsakkoord te lanceren, nu als onderdeel van regionale en bilaterale handelsakkoorden. Er zijn aanwijzingen dat Europa in de huidige onderhandelingen met de APC landen zo'n akkoord probeert door te drukken.

Ook heeft de EU aangekondigd dat zij overweegt om vrolijk verder te willen onderhandelen met de zogenoemde 'coalition of the willing' binnen de WTO. Van Schaik: 'Dat zou betekenen dat de EU niets heeft geleerd van de kritiek van veel landen over deze controversiele onderwerpen.'
---
Voor meer informatie Milieudefensie Persvoorlichting, 020 5507 333


---