Hogeschool van Utrecht

Adviseur past onvoldoende in belevingswereld MKB ondernemer

'Adviseurs zijn te weinig innovatief.' Dit stelt Gilbert Silvius, lector bedrijfskundige advisering aan het MKB aan de Hogeschool van Utrecht in zijn openbare les op 5 februari 2004 bij de aanvaarding van het lectoraat. 'Het MKB heeft een groot gebrek aan specialistische deskundigheid, maar ervaart het advies van een externe vaak als niet-praktisch. Aan de ene kant zou de ondernemer zich meer moeten openstellen voor de mening van anderen, maar aan de andere kant dienen adviseurs hun werkwijze meer aan te passen aan het MKB. Zo zouden adviesrapporten plaats moeten maken voor ontmoetingen met innovatieve collega-ondernemers om hun ervaringen te delen.'

Als voorbeeld van deze benadering presenteerde lector Silvius het project 'InnovIT' dat door de Hogeschool van Utrecht samen met Syntens en Utrecht Innoveert gaat worden uitgevoerd. In InnovIT krijgt het Utrechtse MKB de kans op laagdrempelige wijze de bedrijfsvoering te verbeteren met behulp van informatie- en communicatietechnologie.

Lectoraten worden in het hoger beroepsonderwijs ingesteld om de externe oriëntatie van de hogescholen te versterken. Het lectoraat bedrijfskundige advisering aan het MKB geeft hier onder andere invulling aan door studenten, docenten en faciliteiten voor praktijkonderzoeken en -adviezen voor het MKB in te zetten.