Provincie Overijssel

Waterpeil in IJsselmeer moet lager

De provincie Overijssel doet samen met het Waterschap Groot Salland een dringend beroep op staatssecretaris Schultz van Haegen om waterafvoer uit het IJsselmeer naar de Waddenzee te vergroten. De afgelopen weken is het waterpeil van het IJsselmeer tot 60 cm boven het normale peil gestegen. Door deze waterstanden samen met de straffe (noord)westenwind is de balgstuw Ramspol een aantal keren opgeblazen. Een te hoog waterpeil op het IJsselmeer is ook ongunstig voor de afvoer van het water uit de IJssel en Vecht. "In dat geval kunnen we in het deltagebied te maken krijgen met overstromingen, die leiden tot wateroverlast. Ik maak me daar ernstig zorgen over", aldus gedeputeerde Piet Jansen.

"De balgstuw Ramspol is aangelegd om West-Overijssel in uitzonderlijke situaties tegen hoogwater te beschermen. Bij een normaal peil van het IJsselmeer mag je verwachten dat dit één keer per jaar nodig is. Door het hoge peil van het IJsselmeer, sloot de balgstuw in het afgelopen weekend maar liefst vijf keer', terwijl de afvoer vanuit IJssel en Vecht niet extreem was", aldus dijkgraaf Sybe Schaap.

Door klimaatsveranderingen krijgt de IJssel de komende jaren te maken met extra hogere afvoeren, die uiteindelijk op het IJsselmeer geborgen moeten worden. Hoewel in het kader van het project 'Ruimte voor de Rivier' gezocht wordt naar maatregelen die de waterstand van de IJssel verlagen, moet voorkomen worden dat peil op het IJsselmeer te hoog is, vanwege de bergende functie.

Het verhogen van het IJsselmeerpeil kan voorkomen worden door een verdubbeling van de spuicapaciteit in de Afsluitdijk. Dat betekent dat er extra openingen in de Afsluitdijk gemaakt moeten worden, te vergelijken met de huidige spuisluizen bij Den Oever en Kornwerderzand. De mogelijkheid hiervoor wordt onderzocht door Rijkswaterstaat. Dit onderzoek en daarmee ook de uitvoering van de maatregelen is echter vertraagd. Dit is zorgelijk, omdat deze vertraging kan leiden tot wateroverlast of zelfs tot overstromingen. In de brief wordt daarom aangedrongen op versnelde realisering van de extra spuisluizen.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel