CDA

12-02-04
Koomen: modernisering pachtbeleid noodzakelijk
Het CDA wil dat in het toekomstige pachtbeleid er een billijk en rechtvaardig evenwicht wordt gezocht tussen enerzijds de bescherming van de pachter en anderzijds de belangen van de verpachter.

Er is niet zonder meer sprake van een gelijkwaardige positie van pachter en verpachter stelt woordvoerder Myra Koomen van het CDA. Een goed pachtbeleid heeft een belangrijke sociale betekenis in een tijd dat inkomens in onder meer de landbouw zwaar onder druk staan. Daarbij dient het pachtbeleid het flexibel grondgebruik te bevorderen. Verandering en modernisering van het huidige pachtstelsel is nodig om het instrument pacht te behouden. Immers de laatste jaren neemt het pachtareaal steeds af.

Onder Paars is door oud-staatssecretaris Faber een commissie Leemhuis in het leven geroepen die een advies heeft uitgebracht over liberalisering van de pacht. Daarover is in de Kamer destijds een debat op hoofdlijnen gevoerd. Door kabinetswisselingen is er geen actie ondernomen op het pachtdossier. Maar daar is nu verandering in gekomen. Het huidige Kabinet heeft in een brief aan de Kamer laten weten dat zij het pachtstelsel wil liberaliseren. Daarmee is het CDA het niet eens. Waar de CDA-fractie kanttekeningen bij plaatst, is de wens van het kabinet om niet langer de pachtwet als basis voor het beleid te nemen maar rechtsbescherming van pachter en verpachter te waarborgen via het Burgerlijk Wetboek. De CDA-fractie zet zich in voor een herziene, gemoderniseerde pachtwet. Daarnaast moet er een prijsbeheersingsmechanisme blijven waarbij het zogenaamde opbrengend vermogen van de grond een belangrijke rol blijft spelen. Dat de prijs van pacht door vrijblijvende onderhandelingen tussen pachter en verpachter automatisch op goede wijze tot stand zal komen wordt door het CDA betwijfeld. Een brede meerderheid in de Tweede Kamer vraagt meer waarborgen als het gaat om het pachtbeleid. Een pachtwet zij het gemoderniseerd- is daarbij essentiëel.

Vandaag vindt er in de Kamer een kort overleg plaats tussen de leden van de Tweede Kamer en de Ministers van LNV en Justitie. Via een aantal moties zal de wens van de Kamer bij de Ministers op tafel worden gelegd waarna het kabinet de voorbereidingen voor een gemoderniseerde pachtwetgeving verder vorm kan geven.