SARA


12 februari 2004

SARA breidt capaciteit voor co-locatie uit

De explosieve groei van het aantal co-locatie-klanten en de ontwikkelingen rond 'NetherLight', hebben SARA doen besluiten de capaciteit voor co-locatie in Amsterdam uit te breiden met een nieuwe ruimte. Deze ruimte wordt momenteel ingericht voor co-locatie van apparatuur ten behoeve van onder andere internationale koppelingen met NetherLight.

NetherLight is een experimentele optische internet exchange, die deel uitmaakt van het GigaPort hogesnelheid-onderzoeknetwerk, dat door SURFnet wordt gerealiseerd. Nationale en internationale researchnetwerken en onderzoeksinstituten kunnen koppelen met NetherLight en zo modellen en technische aspecten voor de nieuwe generatie optische internet exchanges onderzoeken en testen. Deze optische infrastructuur zal op termijn zowel het gebruik van zware applicaties over internet als grid-computing mogelijk maken.

NetherLight is gehuisvest bij SARA. In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam draagt SARA bij aan het NetherLight-project.

De ontwikkelingen rond NetherLight gaan snel. Naast 'StarLight' in Chicago (VS), de allereerste optische internet exchange, is NetherLight in Amsterdam nu de tweede optische internet exchange ter wereld.

De volgende internationale koppelingen zijn of worden zeer binnenkort gerealiseerd:
· 2x 10 Gbit/s lambda naar · StarLight in Chicago, IL, VS;
· 1x 10 Gbit/s lambda naar · CERN in Genève, Zwitserland;
· 1x 2.5 Gbit/s lambda beschikbaar gesteld door · CESNET naar CzechLight van CESNET in Praag, Tsjechië;
· 1x 2.5 Gbit/s lambda beschikbaar gesteld door · NORDUnet naar NorthernLight van NORDUnet in Stockholm, Zweden;
· Begin februari 1x 10 Gbit/s lambda naar · UKLight Londen, UK;
· Begin maart volgt aansluiting op de eerste fase van het GLORIAD (Global Ring Network for Advanced Application Development)-netwerk. Het GLORIAD-netwerk omspant China, Rusland en de VS. Dit netwerk 'begint' bij StarLight in Chicago, met partners als de University of Illinois in Chicago en Northwestern University, steekt vervolgens de Atlantische Oceaan over naar de NetherLight-locatie in Amsterdam. Vanaf Amsterdam loopt de verbinding naar Moskou en gaat vervolgens via Novosibirsk, over Siberië, de Chinese grens, via Beijing, naar Hong Kong en tenslotte over de Stille Oceaan weer naar Chicago.

Binnen Nederland heeft het Radio Astronomisch Instituut ASTRON/JIVE een eigen lambda-verbinding met een capaciteit van 32 x 2,5 Gbps met NetherLight.

De huidige uitbreiding van co-locatie-capaciteit stelt SARA tevens in staat om de komende tijd te kunnen blijven voldoen aan de vraag naar co-locatie-ruimte voor onder andere AMS-IX-klanten en andere partijen die hun apparatuur bij SARA willen plaatsen.