Openbaar Ministerie

Breda, 12 februari 2004

OM brengt veelpleger succesvol voor rechter

Vanmorgen eiste het Openbaar Ministerie zes weken gevangenisstraf voor een winkeldiefstal. De pleger staat bij justitie en politie te boek als veelpleger. De rechter veroordeelde de man tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 4 weken met aftrek van voorarrest. Op 1 februari 2004 startten Politie en justitie Breda met een nieuwe aanpak veelplegers.

De geselecteerde groep van 221 Brabantse veelplegers wordt door de Politie Midden en West Brabant actief opgespoord. Een aangehouden veelpleger word indien juridisch mogelijk in verzekering gesteld en zo snel mogelijk voorgeleid aan de rechter-commissaris. Bij de terechtzitting hoort hij of zij een hoge gevangenisstraf eisen. Het verleden van de veelpleger wordt geschetst; niet alleen detentiegegevens komen aan de orde, ook bijvoorbeeld reeds gepleegde inspanningen door justitiële en maatschappelijke instanties, waardoor duidelijk wordt dat alles is geprobeerd en dat alleen detentie nog een optie is. In de voorlopige hechtenisfase geven de Bredase en Tilburgse penitentiaire inrichtingen garantie op een beschikbare cel.

De veelpleger die zich vanmorgen voor de rechter moest verantwoorden, is winkeldiefstal ten laste gelegd. Ter terechtzitting bleek uit de zich in het dossier bevindende persoonskaart dat aan verdachte meerdere keren vruchteloos hulptrajecten zijn aangeboden. Het Openbaar Ministerie eiste voor het stelen van een huishoudelijk apparaat een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 6 weken. De rechter veroordeelde de man tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 4 weken met aftrek van voorarrest. De rechtbank gaf aan het beleid van het OM te volgen, doch onder haar eigen voorwaarden.

Met deze veroordeling van de rechtbank en een beschikbare cel willen de justitiële ketenpartners de door veelplegers veroorzaakte overlast en criminaliteit beperken.