Politie Friesland

Politieberichten van 12/02 van 07.00 uur tot 13.00 uur

Fryslân 12-02-2004 - Voor meer informatie kunt u tussen 07.00 uur en 15.00 uur bellen met Bureau Communicatie via 058 - 880 8272.

Leeuwarden: aanhouding na inbraken kelderboxen
Vrijdag 6 februari is een 25-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden in zijn woning. De man heeft in een zestal kelderboxen in het Valeriuskwartier ingebroken. Dit betreft zesmaal de Valeriusstraat en een poging inbraak in de Telemannstraat. De man is aangehouden na een tip. Een oplettende buurvrouw zag een step, die bij haar in de kelderbox was gestolen, in de gang van de verdachte staan. Hierop werd de verdachte door de politie aangehouden. De toegangsdeuren van de kelderboxen werden door de verdachte vernield. In de kelderbox van hemzelf werden een zevental fietsen, een zonnehemel, een drumstel, een kinderzitje, gereedschappen en vishengels aangetroffen. De goederen zijn door de politie in beslag genomen en zullen aan de diverse eigenaren, die aangifte hebben gedaan, worden teruggegeven. De verdachte, die aan drugs verslaafd is, wilde deze goederen verkopen om van de opbrengst drugs te kopen. Tevens werden twee helers gehoord. Dit betreft een 36-jarige inwoner van Leeuwarden en een 20-jarige inwoner van Leeuwarden. Bij hen werden twee fietsen aangetroffen, die in beslag zijn genomen. De twee fietsen gaan terug naar de eigenaren, die aangifte hebben gedaan. De 25-jarige Leeuwarder zit nog vast.

Kollum: inbrakenreeks
In de nacht van woensdag op donderdag zijn vier inbraken gepleegd in verschillende bedrijfspanden. De politie kreeg in de loop van donderdagochtend aangiften binnen van inbraken aan de Singelweg, Willem Loreweg, Voorstraat en de Mr. Andreastraat. Voorzover op dit moment bekend is alleen uit het pand aan de Willem Lorewei een klein geldbedrag ontvreemd. In alle gevallen kwam men binnen door een raam te forceren. De politie stelt een onderzoek in.

Leeuwarden: verdachte aangehouden na diefstallen van beeldschermen 27 januari werd een 38-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man had bij het MCL-noord verschillende insluipingen gepleegd. Hierbij nam hij, tijdens vier insluipingen, vijf flatscreens weg. De verdachte kon worden aangehouden na technisch onderzoek. De insluipingen vonden plaats in de maanden november, december 2003 en januari 2004. De man is voorgeleid aan de officier van justitie en de man is in bewaring gesteld. De man, die verslaafd is aan harddrugs, had de beeldschermen inmiddels doorverkocht in ruil voor drugs. De flatscreens zijn niet meer te achterhalen. Het ziekenhuis was erg onthand door de diefstal van de beeldschermen. Van de technische dienst waren op een gegeven moment alle beeldschermen gestolen. De waarde van de buit bedraagt circa 3.000 euro.

Drachten: getuigenoproep na woninginbraak
Donderdag werd om 06.00 uur ingebroken in een woning aan de Rietpol. Er werd een dvd-speler, een videorecorder, een gsm, een fototoestel en een fiets weggenomen. Men kwam de woning binnen door een bovenlicht te forceren. Er werd aangifte gedaan door een 52-jarige inwoner van Drachten. De bewoners ontdekten de inbraak en stelden buiten de woning een onderzoek in. Ter hoogte van Het Noord werden twee mannen gezien die er vandoor gingen toen ze door de bewoners van de Rietpol ontdekt werden. Het signalement van de twee verdachten luidt: een man, 1.80 m. lang, negroide uiterlijk, kort zwart haar, normaal postuur, laaghangende witte broek, zwarte jas met waarschijnlijk veerachtige capuchon (eskimolook). De tweede verdachte: een man, 1.80 m. lang, negroïde uiterlijk, kort zwart haar, normaal postuur, laaghangende blauwe spijkerbroek, zwarte jas met veerachtige capuchon (eskimolook). De politie stelt een onderzoek in en vraagt getuigen om zich te melden via 0900 - 8844.

Leeuwarden: berovingen
Donderdag vond werd aan de Nieuwestad om 07.20 uur een handtas weggenomen van een 20-jarige inwoonster van Twijzel. De vrouw moest onder bedreiging van een mesje haar tas afgeven aan een tot nu toe onbekende vrouwelijke verdachte. De verdachte ging er daarna op een fiets vandoor. In de tas zat een beurs met inhoud, bankpasjes, een gsm en waardepapieren. De inwoonster van Twijzel deed aangifte. Donderdag werd om 07.40 uur een 44-jarige vrouw aan de Tweebaksmarkt van haar handtas beroofd. Een van de twee tot nu toe onbekende verdachten rukte de handtas los. De man sprong vervolgens achterop de fiets bij de tweede verdachte. De verdachten ging er vandoor. In de tas zat een gsm, een beurs met inhoud, een bankpas en een bril. De vrouw deed aangifte. De politie stelt naar beide berovingen een onderzoek in.