VERENIGING VAN MILIEUKUNDIGEN

Kwaliteit agrarische producten:

Driesterrensysteem geeft praktische vertaling aan puntenwens minister Veerman

Onlangs pleitte minister Veerman (LNV) voor een puntensysteem om de consument in één oogopslag te informeren over herkomst, versheid, dierenwelzijn en milieulast van land- en tuinbouwproducten. Hij wordt door enkele landbouwpioniers op zijn wenken bediend. In het vandaag verschenen nummer van Milieutijdschrift ArenA, het opinieblad van de VVM, presenteren zij een keurmerksysteem dat uitblinkt in eenvoud, transparantie en doeltreffendheid. Echt duurzame bedrijven verwerven een driesterrenstatus.

Kwaliteitsproductie gecombineerd met een gevarieerd aanbod van groene diensten op het vlak van natuur- en landschapbeheer, zorg en recreatie. In die mengvorm ligt volgens velen, waaronder minister Veerman, een beloftevolle toekomst voor een substantieel deel van onze land- en tuinbouw. Objectieve controle 'het door Veerman bepleitte puntensysteem'is nodig om te waarborgen dat de geleverde producten en diensten voldoen aan vooraf vastgestelde kwaliteitsgaranties. Vandaar ook dat de minister onlangs het ontwikkelen van een helder en gestandaardiseerd kwaliteitslabelsysteem tot speerpunt van beleid verklaarde. Vanuit een praktische invalshoek levert het Arena-artikel een blauwdruk voor een dergelijk kwaliteitszorgsysteem, dat overigens mede op verzoek van het ministerie van LNV is ontwikkeld.

Opvallend is dat voor de gevonden vorm van certificering geen nieuw en ingewikkeld keurmerk nodig is: bestaande en vertrouwde agrarische keurmerken vormen de basis. Als specifiek duurzaamheidsaspect wordt hieraan alleen de regionale component toegevoegd. Bedrijven die hieraan voldoen zijn gerechtigd het label -Erkend Streekproduct- te voeren. De volgende uitdaging die de bedrijven wacht is om zoveel mogelijk andere duurzaamheidsaspecten in de bedrijfsvoering op te nemen. Deze zijn vastgelegd in twee vervolgstappen. Deze richten zich op achtereenvolgens het beheer van natuur en landschap en op de sociale dienstverlening door agrariërs. De bevindingen worden vastgelegd in jaarlijks te actualiseren bedrijfsprofielen.

Bedrijven die op alle drie niveaus scoren hebben een hoge status van verbreding en duurzaamheid verworven: dat zijn de driesterrenbedrijven. Zij hebben een sterke sociaal-economische positie als toekomstgericht agrarisch bedrijf, dat oog heeft voor de behoeften van het milieu, het landschap en de consument. Voor overheid, winkeliers en consumenten betekent het systeem dat zij op een eenvoudige manier inzicht krijgen in het kwaliteitsniveau en in de herkomst van agrarische producten.

Meer informatie:
Jan Boom (020 4905136 of 00 32 1333 56 77)
Jaap Hoek Spaans (0229 474 11 8)

12 feb 04 15:02