COLLEGE TOEZICHT ZORGVERZ.

2004/1

Diemen, 12 februari 2004

Ziekenfondsen moeten meer sturen met overeenkomsten

Ziekenfondsen kunnen beter dan nu via overeenkomsten met huisartsen en verloskundigen de doelmatige inkoop van zorg aansturen. Dit concludeert het College toezicht zorgverzekeringen (CTZ) uit een daarop gericht onderzoek.

De vraagstelling was hoe ziekenfondsen de zorgovereenkomst gebruiken bij het sturen van de doelmatige inkoop van huisartsen- en verloskundige zorg.
Het sturen van de zorginkoop via de zorgovereenkomst zou sterk verbeteren als ziekenfondsen meetbare doelen stellen en op basis daarvan concrete afspraken in zorgovereenkomsten maken. De doelstellingen van ziekenfondsen voor de inkoop van huisartsenzorg en verloskunde zijn over het algemeen vaag en weinig resultaatgericht. Tenslotte zouden ziekenfondsen precieser moeten nagaan wat de uitkomsten van de gemaakte afspraken opleveren. Enkele ziekenfondsen zijn bezig met het verbeteren van de zorgovereenkomst.

Er zijn concrete mogelijkheden om de sturing door overeenkomsten te verbeteren. Veel ziekenfondsen hanteren contracten voor ondersteuning in de huisartsenpraktijk die als uitgangspunt kunnen dienen voor andere afspraken met huisartsen, bijvoorbeeld over het verrichten van kleine chirurgische ingrepen. Ook kunnen ziekenfondsen bij de resultaatmeting hun voordeel doen met de uitkomsten van onderzoek van bijvoorbeeld de Inspectie voor de gezondheidszorg en het Nivel naar de kwaliteit van huisartsenposten en de effectiviteit van praktijkondersteuning in de huisartsenzorg. De overeenkomsten voor verloskundige zorg zullen verbeteren als het Verloskundig Vademecum als leidraad wordt genomen.

In 2005 worden de huisartsenzorg en de verloskunde opnieuw onderzocht door het CTZ. Dan wordt duidelijk welke ziekenfondsen de gewenste verbeteringen hebben doorgevoerd en welke niet.

/////

Noot voor de redactie/