FNV

Vakcentrales op de bres voor Arbeidstijdenwet

Vereenvoudiging van de Arbeidstijdenwet zoals minister De Geus wil, leidt tot verkwanseling van de bescherming van werknemers. Dat is de kern van een brief aan de Tweede Kamer van de drie vakcentrales FNV, CNV en MHP.

De wijze waarop minister van Sociale Zaken De Geus de Arbeidstijdenwet wil vereenvoudigen deugt niet. Hij zegt de Europese regels te willen volgen, maar lapt er tegelijkertijd een aan zijn laars.

Dat constateren de vakcentrales FNV, CNV en MHP in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer.

Met de aanpassing van De Geus wordt de Nederlandse Arbeidstijdenwet `uitgekleed' naar het Europese minimumniveau. Hiermee negeert de minister echter de zogeheten `non-regressiebepaling'.

Deze bepaling is nu juist expliciet opgenomen om te voorkomen dat landen de richtlijn gebruiken om de eigen nationale arbeidstijdenregelingen te verslechteren, zonder daarvoor duidelijke of inhoudelijke of beleidsmatige redenen aan te voeren.

Bovendien is de evaluatie van de Arbeidstijdenwet amper een jaar oud. Alle betrokken partijen waren toen tevreden met de wet. De Geus moet dan ook wel met heel zwaarwegende argumenten komen om de aanpassing die hij nu voorstelt te rechtvaardigen.

Dat heeft hij tot dusverre niet gedaan, constateren de vakcentrales. Het arbeidsmarktargument dat Sociale Zaken aanvoert is te mager en wordt bovendien onvoldoende onderbouwd.

Vereenvoudiging van de wet is prima, maar mag niet ten koste gaan van de bescherming van de werknemer. FNV, CNV en MHP adviseren daarom het SER-advies van april vorig jaar te volgen. Dat komt aan de wens tot vereenvoudiging tegemoet.

Bovendien blijven er voldoende mogelijkheden voor differentiatie in arbeidstijden waarbij de bescherming van de werknemer niet in het geding komt.

12 februari 2004
Brief vakcentrales Arbeidstijdenwet.doc