Gemeente Heusden


Statenfractie CDA ontvangen door gemeentebestuur van Heusden Pleidooi voor meer provinciale aandacht voor Heusdense knelpunten 11-2-2004
De provincie moet haar aandacht niet alleen richten op de vijf grote Brabantse steden maar ook oog houden voor de problematiek in middelgrote en kleine gemeenten. Die boodschap heeft het college van Heusden meegegeven aan de provinciale statenfractie van het CDA. De fractie bracht maandagavond een bezoek aan de gemeente Heusden. Aan de orde kwamen onderwerpen als de op- en afritten van de A59, Waalboss, leefbaarheidsprojecten in wijken en woningbouw in het buitengebied.

Het college gaf, bij monde van wethouder J. Klijs, aan te spreken te zijn over de positie die de gemeente binnen de stuurgroep inneemt binnen Waalboss, het samenwerkingsverband met betrekking tot de ruimtelijke ontwikkeling in de regio Waalwijk, Den Bosch en Oss. De positie van de glastuinbouw kwam ter sprake, waarvoor de oplossing moet worden gevonden in de vorming van zogeheten clusteringgebieden. Ook de ontwikkeling van bedrijvenpark Het Hoog, dat in Waalboss een regionale functie heeft gekregen, kwam maandagavond uitvoerig aan de orde.

Het college constateerde dat woningbouw en werkgelegenheid in het meer verstedelijkte gebied van de gemeente voorlopig in voldoende mate gegarandeerd lijken te zijn. Een ander gespreksthema was woningbouw in de kernen, waarvan een deel als inbreiding gerealiseerd kan worden. Het college van Heusden vindt dat de provincie veel aandacht moet schenken aan woningbouw in het landelijk gebied, bijvoorbeeld in het gebied rond Herpt en Oudheuden. De provincie zou daar rekening mee moeten houden bij de ontwikkeling van het reconstructieplan De Meierij en het zogeheten Uitwerkingsplan Waalboss, dat zich richt op de themas wonen en werken.

Burgemeester Willems sprak de zorg uit over de in Heusdense ogen onevenredige prioriteit die de provincie lijkt te geven aan de problemen in de vijf grote Brabantse steden (Den Bosch, Breda, Tilburg, Eindhoven en Helmond). In dat verband werd onder meer gewezen op de leefbaarheidsprojecten in Oudheusden en De Vliedberg. Om ook de problemen in wijken in kleinere gemeenten adequaat aan te pakken zou de provincie ook gemeenten zoals Heusden goed moeten laten faciliteren, aldus het college. Ook werd aandacht gevraagd voor verbetering van de infrastructuur. Met name de moeizame afwikkeling van het verkeer bij de afritten van de A59 is het college een doorn in het oog. Daarbij zou het volgens het college moeten gaan om een totale reconstructie van de A59, waarbij naast de provincie ook Rijkswaterstaat en de buurgemeenten nauw betrokken moeten worden.

In de gedachtewisseling bleken de gesignaleerde knelpunten voor menig statenlid herkenbaar te zijn. Er is afgesproken elkaar over dit soort zaken frequenter te informeren. Ook CDA-fractievoorzitter J. Melis zei begrip te hebben voor het pleidooi van het college van Heusden. Hij beloofde vanuit de fractie de besproken themas onder de aandacht van het provinciebestuur te brengen.