Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 12 februari 2004

Staatssecretaris onderzoekt lager BTW-tarief voor fietsenstallingen

De Tweede Kamer heeft staatssecretaris Wijn van Financiën verzocht te onderzoeken of het mogelijk is de BTW-tarieven voor de stationsfietsenstallingen te verlagen. Dit kan door de stallingen op te nemen in het verlaagde BTW-tarief van 6 procent in plaats van de huidige 19 procent. Het lagere BTW-tarief geldt nu al voor de trein. Volgens de Fietsersbond is het logisch om de fietsenstalling ook onder dit tarief te laten vallen. Alle gebruikers van de stationsfietsenstalling vervolgen hun reis immers met de trein. Een andere mogelijkheid is aan te sluiten bij de EU-regeling voor fietsenmakers. Vorige maand werd in het Europarlement besloten dat fietsenmakers de komende twee jaar onder het verlaagde BTW-tarief blijven vallen.

De Fietsersbond hoopt dat een goedkoper stallingskaartje meer klandizie trekt en daardoor ook bijdraagt aan langere openingstijden. Op veel stations zijn fietsers de laatste maanden geconfronteerd met inkrimping van de openingstijden van de stationsfietsenstalling. De vroegere sluiting is een gevolg van het streven van NS Fiets (de exploitant van de stationsfietsenstallingen) om geen verlies meer te draaien: alle bewaakte stallingen (bewaakt en kluizen) samen moeten budgetneutraal uitkomen. Volgens de Fietsersbond is dit een ongewenste ontwikkeling. Als de stallingen minder lang open zijn, zijn ze voor veel gebruikers niet meer interessant. Hierdoor wordt de ideale combinatie fiets en trein afgebrokkeld , aldus Bernhard Ensink, directeur van de Fietsersbond.

Zowel de Tweede Kamer als Minister Peijs hebben zich al gebogen over de openingstijden van de stationsfietsenstallingen. Minister Peijs vindt dat kwalitatief goede stationsstallingen met voldoende capaciteit een belangrijke en noodzakelijke transfervoorziening zijn voor het stimuleren van de ketenmobiliteit; in dit geval de overstap van de fiets naar de trein of omgekeerd. Daarin past onverkort dat treinreizigers hun fiets bewaakt dan wel anderszins beveiligd moeten kunnen stallen. De minister wil hierover afspraken maken met de NS in het binnenkort te vernieuwen prestatiecontract.