Productschap Diervoeder

12/02/2004

PDV onderzoekt mogelijkheden voor uitstel etiketteringsrichtlijn

Het Productschap Diervoeder (PDV) onderzoekt nieuwe mogelijkheden om de Europese etiketteringsrichtlijn voor mengvoeders (open declaratie) buiten werking te stellen voor de Nederlandse mengvoederindustrie.

Een verordening van het PDV die voorziet in uitstel van de Europese etiketteringsplicht, is door de minister van LNV niet goedgekeurd. Hierdoor dreigt voor het Nederlandse bedrijfsleven schade voor de concurrentiepositie.

Het onderzoek is nodig, nadat is gebleken dat het productschap niet als rechtspersoon de richtlijn bij de (nationale) rechter kan aanvechten. Desondanks wil het PDV alles in het werk stellen om te voorkomen dat er oneerlijke concurrentie ontstaat met omringende landen. Daar is de verplichting met succes aangevochten en opgeschort in afwachting van een uitspraak van het Europese Hof.

Volgens de etiketteringsrichtlijn moeten alle aanwezige voedermiddelen in mengvoeder voor landbouwhuisdieren geëtiketteerd worden met bijbehorende percentages. Het vermelden van percentages zou in het belang zijn van de voedselveiligheid, de reden waarom de Europese Unie heeft besloten tot de nieuwe voorschriften. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië zijn het hier niet mee eens. Zij vinden dat onvoldoende is aangetoond dat de nieuwe voorschriften van belang zijn voor de voedselveiligheid.