Partij van de Arbeid


Den Haag, 12 februari 2004


Bijdrage van Saskia Noorman - den Uyl (PvdA) aan het Algemeen Overleg over de herinvoering sollicitatieplicht WW ouderen, scholing, en beperking vakantieregeling WW


Sollicitatieplicht voor > 57,5 jaar werklozen


We zijn het eens met het uitgangspunt dat ook oudere werklozen aan de slag moeten. Maar dan met een meer geleidelijke invoering. Het advies van het RWI moet dichter gevolgd worden, zodat ouderen niet jarenlang wekelijks moeten solliciteren zonder enige kans op werk. De regering heeft inmiddels enkele overgangsmaatregelen getroffen maar het is ons niet goed genoeg.


Alle oudere werklozen in de WW hebben een sollicitatieplicht per 1 januari 2004. Vrijgesteld zijn:
* Werklozen die 57,5 of ouder zijn op 1 mei 1999 en die op 1 januari 2004 al een WW-uitkering ontvingen, tenzij zij korter dan één jaar werkloos zijn.
* Werklozen die 57,5 jaar of ouder zijn op 31 december 2003 en waarvan de eerste werkloosheidsdag op of voor 1 januari 2003 ligt.
* Mensen > 57,5 jaar met een afgeschafte WAO die op 1.1.2004 langer dan 1 jaar WW hebben ontvangen. (argument geen recente werkervaring)
* Mantelzorgers mogen vrijwilligers werk doen. Maar moeten beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Werkaanvaarding kan in een enkel geval er toe leiden dat zorg zonder mantelzorg niet te regelen valt. In dat geval is de aangeboden baan niet passend (de minister in brief van 3.2.04)


Commentaar


De overgangsregeling zorgt ervoor dat oudere werklozen die voor 1 januari 2004 werkloos zijn geworden en jonger zijn dan 62 jaar per 1 januari 2004 in de nieuwe regelingen vallen voor de sollicitatieplicht en de vakantieregeling. Ditzelfde geldt voor mensen ouder dan 57,5 jaar en die korter dan 1 jaar een WW-uitkering ontvangen. Zij hebben niet kunnen anticiperen op deze nieuwe regelgeving op het moment dat zij deze overeenkomst / sociaal plan met hun laatste werkgever zijn aangegaan. Dat is mooi, maar niet genoeg.


Vragen


- Blijft tijdens ziekte in de WW sollicitatievrijstelling gelden? Wordt tijdens ziekte in de WW het vakantierecht gewoon opgebouwd?


- Hoe verhouden zich deze regels met de WWB, de IOAW en de IOAZ? In de bijstand is sollicitatievrijstelling individueel mogelijk vanwege bijzondere omstandigheden Langdurig kansloos op de arbeidsmarkt. (Zie behandeling Eerste Kamer) In welke mate is rechtsongelijkheid aanvaardbaar? Zouden deze richtlijnen ook voor gemeenten moeten gelden?


- Sinds 1 januari houdt het UWV geen rekening met het criterium recente werkervaring. Hoe kan dat? Komen er aanvullende instructies?


- Kan de minister precieze aangeven wanneer werk niet passend is? Is er onderscheid met de WWB waarin dat criterium vervangen is?


Standpunt/ voorstel


a. Ik wil dat rekening gehouden wordt met mensen die als onderdeel van een overeenkomst 1 jaar of langer geleden'ja' gezegd hebben tegen een WW-traject waarvoor de voorwaarden per 1 januari 2004 veranderd zijn zonder dat zij nog invloed op die overeenkomst hebben kunnen uitoefenen. Dus ook voor hen een overgangstermijn.


b. Ik vind dat iemand van 58 jaar die 1 jaar lang volledig aan sollicitatieverplichting heeft voldaan en geen kans kreeg op de arbeidsmarkt, vrijstelling kan krijgen. Die regel kan bij een aantrekkende arbeidsmarkt worden opgeschoven.


Vakantieregeling


Per 1 januari 2004 zijn mensen met een WW-uitkering gedurende hun vakantieperiode (20 dagen per jaar) vrijgesteld van de sollicitatieverplichting en werkaanvaarding. Er geldt een vrijstelling van de sollicitatieverplichtingen en werkaanvaarding voor 65 dagen (13 weken) als zij:
* 64 jaar of ouder zijn op de eerste dag van werkloosheid.
* op 31 mei 1999 ouder zijn dan 57,5 jaar en die voor 1 januari 2004 werkloos zijn geworden.
* op 31 december 2003 57,5 jaar of ouder zijn en op of voor 1 januari 2003 werkloos zijn geworden.


Commentaar


Mensen ouder dan 57,5 jaar en die korter dan 1 jaar een WW-uitkering ontvangen hebben niet kunnen anticiperen op deze nieuwe regels op het moment dat zij deze overeenkomst / sociaal plan met hun laatste werkgever zijn aangegaan. Deze groep oudere werklozen kan per 2004 geen 13 weken per jaar op vakantie gaan, maar 4 weken. Daarnaast hebben zij per 1 januari 2004 een sollicitatieverplichting.


Vragen


- Kan de minister aangeven om hoeveel mensen het hier gaat, die door deze nieuwe regelgeving gedupeerd worden? En om welke bedragen het hierbij?


- Is voor dit onderdeel van de wijziging van de regeling advies gevraagd aan de sociale partners: werkgevers, en werknemersorganisaties en de Raad van Werk en Inkomen? Is advies gevraagd aan cliëntenorganisaties of de landelijke Klientenraad? Zo ja, wat is hun standpunt over dit wetsvoorstel? Zo nee, is de minister bereid alsnog daarover advies te vragen?


Standpunt/ voorstel


Ook recht op 65 vakantiedagen hebben zij die ouder zijn dan 57,5 jaar en waarvan de arbeidsverplichting is opgeheven. (motie)


De 65 dagenregeling moet ook gelden voor mensen ouder dan 57,5 jr zonder sollicitatieplicht in de WWB, IOAW en IOAZ. (motie)


Overige wijzigingen (per 1 januari 2004)

* Mensen die een opleiding volgen zijn vrijgesteld van de sollicitatieplicht tot twee maanden voor het einde van deze opleiding.
* Vakantieperioden voor mensen met een WW-uitkering kunnen uitgedrukt worden in vakantiedagen in plaats van vakantieweken.
* De hoeveelheid opgebouwde vakantie wordt gerelateerd aan de periode dat in dat jaar een WW-uitkering is ontvangen (in plaats van opgebouwde rechten uit dienstbetrekking).


Commentaar


Bij de behandeling van het wetsvoorstel WWOW 57,5 jr in november is toegezegd dat de Task force ouderen met voorstellen zou komen om de positie en kansen van de ouderen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Ook zouden er voorstellen komen om meer geld voor scholing en reïntegratie te realiseren.


Daar is niets van terecht gekomen.


Standpunt


Instructie van UWV en CWI, extra scholingsbudget en inzet reïntegratie traject ouderen, gespecialiseerde trajectbegeleidsters oudere werknemers enz. (event. motie)


Tot slot.


Wij krijgen de vreselijkste brieven van een CWI en UWV dat maar wat doet. Voorbeelden:


1


Man 60 jr, 43 jr gewerkt; ziek sinds januari 2002, bedrijf failliet in mei 2002; WW tot juni 2002 daarna ziektewet; vanaf januari 2003 WW (UWV Apeldoorn) verplicht om te solliciteren.


2


Man in januari 2004 57,5 jaar, 3,5 jr werkeloos; iedere week gesolliciteerd; nog nooit voor gesprek uitgenodigd, reïntegratietraject niet gelukt. Hoeveel jaar nog wekelijks solliciteren?