Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Proces Dutroux kan slachtoffers misbruik tweede trauma bezorgen

De Federatie van Diensten voor Geestelijke Gezondheidszorg heeft de Belgische media in een open brief opgeroepen om 'verstandig' om te gaan met het proces Dutroux. Volgens de Federatie kunnen slachtoffers van seksueel misbruik door het Dutroux-proces een tweede trauma oplopen. "De vele (anonieme) slachtoffers van seksueel geweld, maar ook die van ontvoeringen en opsluitingen, zullen het tijdens het proces Dutroux bijzonder moeilijk krijgen. Want in hun beleving zal alles nog eens uitvergroot worden overgedaan", aldus de Federatie.

Het zomaar in de openbaarheid brengen van wat de slachtoffers van Dutroux hebben meegemaakt, kan bij mensen die gelijkaardige dingen ondergingen, leiden tot diepe gevoelens van vernedering en kwetsbaarheid, zegt de Federatie aan de Belgische Artsenkrant. "Dat zal de verwerking van hun eigen opgelopen trauma's bemoeilijken. In de geestelijke gezondheidszorg spreekt men van 'secundaire traumatisering.

Volgens de Diensten voor Geestelijke Gezondheidszorg kan vooral het plastisch beschrijven van toegebrachte verminkingen of van de toestand van stoffelijke resten kinderen en gevoelige mensen echt angstig maken. De Federatie beseft dat ze de media niet kan tegenhouden. "Dat is ook niet de bedoeling, we vragen enkel aandacht voor de impact van de berichtgeving.".

---


---

Laatst gewijzigd: 12-02-2004