Nederlandse Vereniging van Banken

30 januari 2003 Jaarlijkse Ontvangst

Amsterdam, 30 januari 2003

JAARLIJKSE ONTVANGST
Klant draagt wel de kosten van doorgeschoten regelgeving, maar profiteert er niet van

Voorzitter Mr C.H.A. Collee van de Nederlandse Vereniging van Banken roept de overheid op het naar zijn mening doorgeschoten toezicht op banken en de daarmee samenhangende wet- en regelgeving terug te dringen. De banken proberen zich hard te maken voor het zoveel mogelijk beteugelen van de kosten van toezicht voor de klanten. "Want zij zijn uiteindelijk degenen die dat betalen", benadrukte de voorzitter van de NVB. "Omdat onze klant gebaat is bij een juiste dosis toezicht, nodig ik hierbij de toezichthouders en de regelgevers uit om nu eens serieus te kijken of al die geldverslindende maatregelen werkelijk effectief zijn."Collee deed zijn oproep vrijdagavond tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsontvangst van de NVB in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Maar gaf daarbij wel aan veel vertrouwen te hebben in Minister Zalm.

"Zelden hebben we zoveel regelgeving over ons heen gekregen als in 2003. En in 2004 wordt dat niet beter", aldus de voorzitter van de NVB, de belangenbehartigster van de Nederlandse banken. Als voorbeeld noemde hij het initiatief van de NMa om een speciaal team te formeren om de financiële sector continu te volgen. "Het is begrijpelijk, dat de overheid belang hecht aan een goede marktwerking in de financiële sector", zei Collee. "Mijn vraag is of dit initiatief nu echt nodig is voor een sector waar al zoveel toezichthouders naar kijken. Zouden die middelen niet beter elders kunnen worden aangewend?"

Als tweede voorbeeld noemde hij de financiële bijsluiter, bedoeld als bescherming van de consument. "Die bijsluiter is onder druk opgelegd en heeft de sector bij invoering ruim 100 miljoen Euro gekost", betoogde de voorzitter. "De klant lijkt er echter geen behoefte aan te hebben en soms werkt hij nog in zijn nadeel ook, want de aanbieder kan zich er bij een conflict op beroepen. Een eenvoudige risico-indicator is een veel betere oplossing".

Collee benadrukte voorts de maatschappelijke bijdrage die banken leveren. Hij noemde als voorbeelden de bijdrage van de banken op het gebied van bestrijding van fraude, witwassen, terrorisme en bevordering van de integriteit en het onder leiding van de Nederlandse Bank van start gaan van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer. "Internationaal worden de Nederlandse banken geroemd om onze goede solvabiliteitspositie, onze slagkracht en onze stabiliteit. De grootste Nederlandse banken behoren qua omvang, vermogen en kwaliteit tot de absolute wereldtop. En door zeer efficiënte systemen combineren de Nederlandse banken dat ook nog met tarieven die tot de laagste ter wereld behoren.

Tenslotte vroeg Collee aandacht voor maatregelen van de overheid, die naar zijn mening regelmatig het vertrouwen in de bancaire sector schaden. "Als je recent ingevoerde regelingen, zoals fiscaal vriendelijke spaarregelingen, regelingen voor lijfrentes en groen- en Agaathfondsen voortijdig beëindigt, nog voordat de gedane investeringen zijn terugverdiend, dan zal geen mens in de toekomst dergelijke langdurige overeenkomsten nog aangaan", aldus de voorzitter van de NVB.

Over de NVB

De NVB heeft als doel het bevorderen van de belangen, zowel nationaal als internationaal, van in de Wet Toezicht Kredietwezen bedoelde kredietinstellingen en het bankbedrijf in Nederland in het algemeen. De NVB voert namens haar leden overleg met toezichthouders, met de Nederlandse overheid, Europese Unie en vele maatschappelijke en belangenorganisaties.

Voor verdere informatie:Drs. A.C.J.M. Koedam, Secretaris Communicatie Nederlandse Vereniging van Banken, T. +31 20 5502 828, F. +31 20 6239 748 E. koedam@nvb.nl