College Bescherming Persoonsgegevens


5 februari 2004

Wijziging ontwerpbesluit DNA-onderzoek in strafzaken

De Tweede Kamer behandelt binnenkort het wetsvoorstel DNA-onderzoek bij veroordeelden, waarmee ook een wijziging in het ontwerpbesluit DNA-onderzoek in strafzaken gemoeid is. De Minister van Justitie heeft het College bescherming persoonsgegevens (CBP) om advies gevraagd inzake deze wijziging. Het CBP heeft de Minister van Justitie dringend geadviseerd een aantal van de voorgestelde wijzigingen in het ontwerpbesluit DNA-onderzoek in strafzaken te heroverwegen.

Op tien punten vraagt het CBP om een heroverweging. Zo wordt in het voorstel het doel van de DNA-databank uitgebreid. Niet alleen het bevorderen van opsporing, vervolging en berechting van strafbare feiten, maar ook het verwerken van DNA-profielen ter voorkoming van strafbare feiten is met de wijziging mogelijk. In dit opzicht breidt het besluit de reikwijdte van het gebruik van DNA-onderzoek buiten het wettelijk kader uit. Ook dringt het CBP aan op het toevoegen van de mogelijkheid tot vernietiging van het DNA-materiaal wanneer dit vrijwillig wordt afgestaan en de betrokkene zijn toestemming intrekt.

Een afschrift van het advies aan de Minister van Justitie is aan Tweede Kamer gestuurd in het kader van de behandeling van het wetsvoorstel DNA-onderzoek bij veroordeelden.

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) houdt -onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP)- toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.

Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.

Advies aan de Minister van Justitie (35K)