College Bescherming Persoonsgegevens


12 februari 2004

Evaluatie DBC-stelsel moet in toekomst leiden tot verminderde privacygevoeligheid

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het College bescherming persoonsgegevens (CBP) om advies gevraagd over de wettelijke grondslag voor een nieuw bekostigingssysteem in de gezondheidszorg (de diagnose behandeling combinatie systematiek). Het gaat hierbij om 28 tot 80 duizend Diagnose Behandeling Combinaties (DBCs) die gegevens bevatten over onder andere de zorgvraag, de diagnose en de behandeling van een patiënt. Deze gegevens vallen onder het medisch beroepsgeheim.

Het CBP kan instemmen met de voorgestelde wettelijke grondslagen, maar is van mening dat het systeem op den duur moet leiden tot het verstrekken van minder gedetailleerde informatie van zorgverleners aan zorgverzekeraars. De privacygevoeligheid van het DBC-stelsel zal daarmee afnemen. Dit schrijft het CBP in zijn advies aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op het wetsvoorstel `Wijziging Ziekenfondswet en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten'.

Het belangrijkste doel van het wetsvoorstel Wijziging Ziekenfondswet (ZFW) en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) is om een heldere wettelijke grondslag te creëren op basis waarvan zorgverleners gegevens, waarop het medisch beroepsgeheim rust, kunnen verstrekken aan een zorgverzekeraar voor declaratie van de verleende zorg. Alleen gegevens die noodzakelijk zijn voor uitvoering van de wet mogen worden verstrekt (noodzakelijkheidcriterium).

In het kader van de DBC-systematiek heeft de uitwerking van het noodzakelijkheidcriterium geleid tot de ontwikkeling van een toetsingskader (`raamwerk'). Dit raamwerk is een dynamisch systeem dat onderhouden dient te worden. Het CBP adviseert de Minister het toetsingskader verder uit te werken en te ontwikkelen en onder te brengen in een ministeriële regeling.

De DBC-systematiek zal vanaf 1 juli 2004 gefaseerd ingevoerd worden, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen het zogenaamde vrije segment (ziekenhuizen en verzekeraars onderhandelen over prijs, kwaliteit en volume van de te leveren DBCs) en het vaste segment (DBCs met landelijk vastgestelde prijzen).

Eerder berichten hierover:

* Afspraak over gebruik Diagnose Behandel Combinaties door zorgverzekeraars
Mededeling, 26 september 2003

* DBC-systematiek mogelijk in strijd met medisch beroepsgeheim Mededeling, 26 juni 2003

* Advies over de invoering van de DBC-systematiek Brief aan Minister de Geus, 31 maart 2003

* Uitspraak over ontheffingsverzoek
Brief aan het Ministerie van VWS, directie Wetgeving en Juridische Zaken, 13 februari 2003

* Kennisneming ontwikkeling Diagnose behandeling combinatie Brief aan Minister Borst, 25 februari 2002

Over DBCs
Binnen de zorgsector is de Diagnose Behandeling Combinatie (DBC)-systematiek ontwikkeld voor de bekostiging van medisch specialistische zorg. DBCs zijn een combinatie van codes die gegevens bevatten omtrent onder andere de zorgvraag, de diagnose en de behandeling van een patiënt. Deze gegevens worden door een zorgverlener verstrekt aan een zorgverzekeraar voor declaratie van de verleende zorg. Dit nieuwe bekostigingssysteem moet leiden tot een marktconforme prijsontwikkeling waarbij onderhandelingen zullen plaatsvinden tussen zorginstellingen en zorgverzekeraars. Zowel de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) als het medisch beroepsgeheim ingevolge de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) stellen strikte beperkingen aan de gegevensuitwisseling tussen hulpverleners, ziekenhuizen en zorgverzekeraars. De DBC-systematiek zal van 1 juli 2004 gefaseerd ingevoerd worden. Meer informatie over de DBC-systematiek is te vinden op de website van het CBP.

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) houdt -onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP)- toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.

Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.

Download het advies aan de Minister van VWS in pdf (31K)