Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (12/2)

Oosterhout, donderdag 12 februari 2004

Man (19) bekent vier berovingen

WAALWIJK: Woensdag 11 februari hield de politie om 17.00 uur op parkeerplaats De Els een 19-jarige man uit Waalwijk aan op verdenking van poging tot beroving. De man heeft in totaal vier berovingen bekend.

Op zaterdagavond 7 februari omstreeks 19.30 uur overviel de man een 89-jarige vrouw. Dat gebeurde vlakbij haar woning in de Julianastraat. Het slachtoffer werd daarbij bedreigd met een steekwapen. Een oplettende getuige sprak de dader aan, waardoor de vrouw zich in haar eigen woning in veiligheid kon brengen. De dader maakte niets buit bij deze overval.
Deze getuige waarschuwde de politie toen hij de man op 11 februari zag lopen in een supermarkt. De politie hield de man vervolgens aan.

In zijn verhoor bekende de man de poging beroving in de Julianastraat. Tevens bekende hij een beroving die op 2 februari is gepleegd op de parkeerplaats van het winkelcentrum De Els. Daar wist hij een 36-jarige vrouw uit Waalwijk onder bedreiging van een mes geld afhandig te maken.
Ook bekende hij een beroving van een 71-jarige vrouw uit Waalwijk op donderdag
5 februari omstreeks 23.00 uur op de Touwerij. De vrouw werd omver getrokken door een jongeman. Onder bedreiging van een mes eiste hij geld van haar. Met 50 eurocent buit is hij weggelopen. Tot slot bekende de man een 4e beroving, waar nog geen aangifte van is gedaan bij de politie. De beroving vond plaats tussen 2 en 11 februari op parkeerplaats De Els. De man heeft daar een lege boodschappentas uit de handen van een vrouw getrokken. De politie hoopt dat het slachtoffer alsnog aangifte doet van deze beroving.

Succesvolle aanpak krijgt vervolg in 2004
Daling aangiftes zakkenrollerij

OOSTERHOUT: De politie in Oosterhout heeft afgelopen jaar 76 aangiftes opgenomen van zakkenrollerij, een daling van 35% ten opzichte van 2001, toen het aantal aangiftes 117 bedroeg. In dat jaar startte de politie samen met de gemeente Oosterhout een project met als doel het aantal gevallen van zakkenrollerij terug te dringen.

Preventie
De politie gaat zoveel mogelijk preventief te werk door het geven van voorlichting aan het winkelende publiek. Daarnaast wordt er intensief gesurveilleerd in de winkelcentra en andere daarvoor in aanmerking komende plaatsen, zoals (jaar)markten. Ook hield de politie het afgelopen jaar vijf voorlichtingsbijeenkomsten, onder andere in wijkhuizen en een seniorenflat. De vraag Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van zakkenrollerij? stond centraal tijdens deze bijeenkomsten.

Resultaten
Naast de daling van het aantal aangiftes zakkenrollerij, hield de politie in 2003 vier personen aan op verdenking van zakkenrollerij. Uit analyse van de aangiftes blijkt dat het in de meeste gevallen om gestolen portemonnees gaat. Ook de mobiele telefoon blijkt een geliefd object om te stelen (24 van de 76 aangiftes).

2004
Dit jaar continueren politie en gemeente de succesvolle aanpak van de afgelopen jaren. Omdat uit de analyse blijkt dat mobiele telefoons veel gestolen worden, gaat de politie het komende jaar actief voorlichten (o.a. op scholen) over Yunu en Imei. Dit zijn twee unieke codes waarmee bellers zelf hun GSM onbruikbaar kunnen maken voor dieven en helers.
Yunu (Your Unique Number) is de unieke toestelcode. Deze code staat in de handleiding die bij het toestel wordt geleverd. Het is dus wat anders dan de pincode die ingevoerd moet worden bij activering van het toestel. Als Yunu is ingeschakeld, werkt de GSM alleen nog maar op de eigen simkaart. Met een vreemde simkaart werkt een toestel niet meer, daarmee is het dus waardeloos geworden voor dieven.
Imei (International Mobile Equipment Identification) is het unieke serienummer van het toestel. Bij diefstal is Imei voor de politie een belangrijk kenmerk om de GSM op te kunnen nemen in de landelijke database van gestolen GSMs en de gestolen toestellen worden daardoor beter traceerbaar.

Vrouw overleden na aanrijding

RIJEN: Donderdagmiddag omstreeks 15.40 uur kreeg de politie melding van een ongeval op de kruising De Wittstraat / Vreedestraat. Een Belgische vrachtwagen kwam in aanrijding met een vrouwelijke fietser. De vrouw is ter plaatse aan haar verwondingen overleden. De precieze toedracht van het ongeval is nog niet bekend, de politie onderzoekt de zaak.

Bekeuringen tijdens verkeerscontrole

WIJK EN AALBURG: De politie hield op 11 februari een controle op de Perzikstraat. De agenten gebruikten daarbij de zogenaamde LaserGun om ook de snelheden van de weggebruikers te meten. Veertien automobilisten reden sneller dan de maximum toegestane snelheid van 50 km/u. Ze gingen allen veertien op de bon. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 74 km/u ( 100,-). Een bromfietser kreeg een bekeuring van 55,
- omdat hij de bromfietshelm niet droeg. Twee automobilisten kregen een boete van 45,- opgelegd omdat ze de autogordel niet om hadden. Tot slot kreeg de bestuurder van een bromfiets proces-verbaal voor het niet voeren van een gele plaat of sticker op het voorspatbord. Bromfietsers moeten een gele plaat of sticker voeren en snorfietsers een oranjekleurige plaat of sticker. Op die manier kunnen andere weggebruikers zien met wat voor soort voertuig en bijbehorende snelheid ze rekening moeten houden.

Snelheidscontrole

RAAMSDONKSVEER: Agenten hielde op woensdagavond 11 februari 2004 tussen 19.15 uur tot 20.15 uur een snelheidscontrole op de Beethovenlaan. Vijf automobilisten kregen een bekeuring omdat ze de maximum snelheid (50 km/u) overtraden. De snelste overtreder reed met 72 km/u ( 100,-) door de bebouwde kom. Verder kreeg een bestuurder van een personenauto proces-verbaal voor het voeren van mistlampen ( 65,-).

Agenten controleren snelheid met Laser Gun

TERHEIJDEN: De politie hield een snelheidscontrole met de Laser Gun op de Molenstraat.
Dat gebeurde op donderdagochtend 12 februari. In totaal schreven de agenten tien bekeuringen uit vanwege snelheidsovertredingen. De hoogste snelheid bedroeg 74 km/u. Verder kreeg vier automobilisten een boete van 45,- voor het niet dragen van de autogordel.

Politie houdt bromfietscontrole

KAATSHEUVEL: De politie hield op 11 februari tussen 14.00 en 17.00 uur in de dorpskern van Kaatsheuvel een bromfietscontrole. Vier bromfietsers kregen een bekeuring voor een te hoog vermogen. Een bromfietser gaf aan dat zijn bromfiets 100 km/u reed. Een bromfietser kreeg een bekeuring voor het niet hebben van een bromfietscertificaat.

Auto-inbraken

KAATSHEUVEL / LOON OP ZAND: De politie heeft aangifte opgenomen van twee auto-inbraken. De inbraken vonden plaats tussen 10 en 11 februari in de Turfvaert en de Smallevaert te Kaatsheuvel. Uit de autos werden de autoradios ontvreemd.
In Loon op Zand werd een poging tot inbraak in een auto ondernomen op de Virgo. Het portier van de auto is aan de bovenzijde omgebogen.

Bron: Connie Polak