Gemeente Oosterhout

College maakt balans op van uitvoeringsplanning begroting 2003

"In 2003 is forse stap gezet naar beter planmatig werken"

In 2003 heeft de gemeente Oosterhout een aanzienlijke verbeterslag gemaakt op het gebied van planmatig werken. Die conclusie trekken burgemeester en wethouders op basis van de uitvoeringsplanning van de begroting over 2003. "Natuurlijk zijn er altijd nog verbeteringen mogelijk, maar over de hele linie zien we dat het aanmerkelijk beter gaat dan in het verleden", aldus wethouder Gerbrands, binnen het college eerstverantwoordelijke voor de begroting.

Het afgelopen jaar heeft de gemeente Oosterhout voor het eerst gewerkt met een uitvoeringsplanning. Bij de begroting over 2003 is voor honderd voorgenomen activiteiten aangegeven wanneer ze uitgevoerd zouden moeten zijn. College en raad zijn tussentijds van de ontwikkelingen op de hoogte gehouden. Nu is het moment aangebroken om de eindbalans op te maken.

De planningen van activiteiten die tot de verantwoordelijkheid van het college behoren, laten over 2003 het volgende resultaat zien. In totaal zijn er 102 activiteiten in de planning opgenomen. Daarvoor geldt de volgende onderverdeling:

* 53 zijn als in 2003 afgerond te beschouwen;
* in 21 gevallen is er sprake van activiteiten die, conform de oorspronkelijke planning, na 2004 doorlopen. Van afronding van activiteiten kan dus nog geen sprake zijn;

* in zeven van de niet-afgeronde activiteiten was er in de oorspronkelijke uitvoeringsplanning geen sprake van een concrete "opleverdatum";

* in 21 gevallen tenslotte is de activiteit niet afgerond én is de planning niet gehaald.

Voor activiteiten die ook tot de bevoegdheid van de gemeenteraad horen, liggen de cijfers op: 37 afgerond, vijftien keer doorlopende activiteiten, vier maal geen concrete planning opgenomen en 21 keer niet afgerond en de planning niet gehaald.

Voor die laatste categorie valt overigens in de regel wel een verklaring te geven. In veel gevallen heeft dit te maken met wijzigingen in de bestuurlijke prioriteit, invloeden van buitenaf en (juridische) procedures die voor vertraging zorgen (bijvoorbeeld op het gebied van ruimtelijke ordening). Bij het jaarverslag over 2004 zal overigens zeker voor deze afwijkingen ten opzichte van de planning een verklaring moeten worden gezocht.

Om toch controle op de voortgang van de over 2003 niet-afgeronde activiteiten te houden, zullen deze activiteiten worden meegenomen in het uitvoeringsschema bij de begroting over 2004.

Oosterhout, 10 februari 2004
4/3/2004