Praktijkonderzoek Veehouderij

Mestvergisting De Marke geeft hoge opbrengsten

Uit een analyse van de eerste meetresultaten van de mestvergisting op De Marke blijkt dat de biogasproductie het dubbele is van wat werd verwacht. De gasmotor draait bijna dag en nacht en produceert veel elektriciteit waarvan 40% aan het net wordt geleverd. Dit is meer dan werd verwacht waardoor het rendement van de installatie gunstiger wordt. Toch zal co-vergisting noodzakelijk zijn om een positief saldo te krijgen.

In het voorjaar van 2003 is de mestvergistingsinstallatie op De Marke gereed gekomen. In het nieuwsarchief kunt u in het artikel "Mestvergisting op De Marke" (geplaatst op 16 april 2003) het doel van de vergisting en informatie over de installatie nog eens nalezen.

Na enkele opstartproblemen van de installatie en het opstarten van het vergistingsproces is in het najaar van 2003 gestart met het onderzoek naar de gas- en elektriciteitsproductie. In dit artikel willen we u van de eerste resultaten op de hoogte stellen.

Om de resultaten van de vergisting goed te kunnen berekenen worden de volgende gegevens gemeten:

* Hoeveelheid verse mest die dagelijks vanuit de stal in de vergistingstank wordt gepompt

* De hoeveelheid gas die geproduceerd wordt en door de gasmotor verbruikt wordt

* Het aantal draaiuren van de gasmotor

* De hoeveelheid elektriciteit die geproduceerd wordt
* Methaan-, zwavel- en zuurstofgehalte in de vergistingstank
* De hoeveelheid elektriciteit die aan het net geleverd en onttrokken wordt

In onderstaande tabel staan de resultaten van een meetperiode van 10 weken en de verwachting van de resultaten gebaseerd op labproeven en berekeningen.

Tabel: Resultaten mestvergisting De Marke

Verwachting Resultaat % verschil Draaiuren motor/dag 10,4 22,1 112 Biogasproductie/dag (m3) 139 273 96 Biogasopbrengst/m3 mest (m3) 16,5 35,0 112 Elektriciteitsproductie/m3 mest (kWh) 19,7 38,8 97 Elektriciteitsproductie/dag (kWh) 166 302 82 Elektriciteitsproductie/draai uur motor (kWh) 16,0 13,7 -14 Elektriciteitsproductie/m3 biogas (kWh) 1,19 1,11 -7 Biogasverbruik/draai uur motor (m3) 13,4 12,4 -8

De hoeveelheid biogas die dagelijks wordt geproduceerd is het dubbele van wat werd verwacht. Door die hoge gasproductie maakt de motor ook veel meer draaiuren en is de elektriciteitsproductie per dag 82% hoger dan verwacht. De elektriciteitsproductie per draai uur van de motor is lager dan verwacht. Bij de verwachting is ervan uitgegaan dat het methaangehalte in het gas 57% is en de motor een rendement van 21% heeft. In werkelijkheid is het methaangehalte ongeveer 45% waardoor de motor minder elektriciteit per draai uur kan produceren en het rendement van de motor lager ligt dan verwacht. Doordat de motor veel draaiuren maakt wordt er ook veel warmte geproduceerd. Een gedeelte wordt middels een koeler afgevoerd maar het grootste gedeelte gaat de vergistingstank in. De temperatuur van de mest ligt op ruim 40 oC terwijl voor een optimaal proces 35-37 oC gewenst is. Op De Marke blijkt dat dit geen probleem hoeft te zijn. De gasproductie blijkt hoog ondanks de hoge temperatuur.

Het rendement van de gehele installatie ligt hoger dan verwacht. De verwachting was dat op jaarbasis 60.000 kWh geproduceerd wordt. Op basis van de meetperiode van 10 weken wordt een jaarproductie van 110.000 kWh berekend. Van deze jaarproductie wordt 60% op het eigen bedrijf verbruikt en 40% aan het net geleverd. Van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik op De Marke wordt 80% zelf geproduceerd. Een nevendoelstelling van het systeem De Marke om ook zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn voor energie wordt hiermee behaald.

Eén van de redenen om met mestvergisting aan de slag te gaan is de mogelijkheid van co-vergisting.

Wanneer voor zowel de geproduceerde elektriciteit als de geleverde elektriciteit door het energiebedrijf van dezelfde prijs wordt uitgegaan (EUR 0,12/kWh) zijn er jaarlijks EUR 13.200,-- baten. Bij een afschrijving in 10 jaar, een rentepercentage van 5% en onderhoudskosten van 3% zijn er jaarlijks EUR 16.700,-- kosten. Het negatief saldo wordt dan EUR 3.500,--. Om op een positief saldo uit te komen moet er minimaal 30.000 kWh meer geproduceerd worden. Uitgaande van de mest op De Marke komt dit overeen met 800 m3 mest.

Een andere mogelijkheid is co-vergisting. Aan de mest wordt dan organisch materiaal toegevoegd waardoor de methaanproductie gaat stijgen en daarmee ook de elektriciteitsproductie. Het organisch stof gehalte van de mest stijgt ook waardoor de mest een waardevollere meststof wordt. Dit onderzoek start binnenkort.

We zullen u op onze website van de resultaten op de hoogte houden.
---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 11-02-2004 16:53.
Mail vragen en opmerkingen over de De Marke - Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl Ga naar Wageningen UR

[s?po.praktijkcentra.melkvee.demarke.nieuws.nieuwbijdemarke.berichten. 2004021101]