Dienstenbond CNV

Rechters stellen Aldi opnieuw in het ongelijk in zaak filiaalleiders 12-02-2004

Afgelopen dinsdag ontvingen wij het vonnis van het Hof in Arnhem inzake de contracten van de filiaalleiders. Het Hof heeft CNV Dienstenbond op alle punten in het gelijk gesteld. Via een uitgebreide motivering komt het Hof uit bij haar beslissing die inhoudt dat de Vrijwillige Meerurenregeling wordt verboden. Dit geldt ook voor de eerdere bepalingen uit het contact 07/01 waarin een verband wordt gelegd tussen het werken van 21,5 meeruren en de provisieregeling.

Het Hof in Arnhem heeft zich over een aantal punten die in de rechtszaken aan de orde kwamen, duidelijk uitgesproken. Zo vindt het Hof dat de Arbeidstijdenwet er in hoofdzaak is om de werknemer te beschermen. Het Hof zegt dat de Arbeidstijdenwet ook van toepassing is op de arbeidsverhouding tussen Aldi en de filiaalleiders, ongeacht of de meeruren nu wel of niet vrijwillig worden gewerkt en dat de Arbeidstijdenwet dus door Aldi dient te worden nageleefd.

Overwerk
Hoewel Aldi keer op keer betoogd heeft dat de filiaalleiders geen opdracht krijgen om extra te werken en dat er daarom geen sprake zou zijn van overwerk, veegt het Hof met deze redenatie de vloer aan. Aldi stelt zelf dat de filiaalleider de opdracht heeft om het beheer van de winkel te optimaliseren en zij stelt dat dat niet lukt binnen de reguliere arbeidstijd (37 - 40 uur per week), en dus worden de meeruren in wezen gemaakt in opdracht van Aldi zodat er sprake is van overuren op grond van de CAO. Dat betekent dat er niet meer dan 39 overuren per 3 maanden mogen worden gewerkt. In het vonnis staat 'bepalingen in strijd hiermee zijn nietig'.

Vergoeding voor overwerk
Hoewel de kantonrechter in eerste instantie nog een zeer ingewikkelde formulering had geschreven over de beloning van de extra uren, een punt waartegen CNV Dienstenbond beroep had aangetekend, is het Hof ook hier weer duidelijk. Overwerkvergoedingen vallen niet onder het begrip loon; zij moeten apart worden betaald op de wijze zoals de CAO dat voorschrijft, concreet door de filiaalleider elk uur overwerk extra te belonen tegen 100%.

Vergoedingsregeling en eerdere bepalingen nietig In de afgelopen twee-en-een-half a drie jaar heeft Aldi op diverse manieren geprobeerd om de provisieregeling te koppelen aan het werken van 5 uur per week of 21 1/2 uur per maand extra. Artikel 4.2. en artikel 4.3 uit het contract 07/01 zijn nietig verklaard en verboden door het Hof.
Datzelfde geldt voor de vergoedingsregeling of de vrijwillig meeruren-regeling; de regeling die tot stand kwam nadat de kantonrechter de bond in een eerder stadium al eens in het gelijk stelde. Ook daarvoor geldt dat het Aldi verboden wordt om die regelingen nog langer toe te passen.
Aldi krijgt een maand de tijd om nieuwe contracten te maken die overeenstemmen met het vonnis.

CNV Dienstenbond
Tenslotte spreekt het Hof zich nog eens helder uit over de manier waarop Aldi met CNV Dienstenbond (en dus met u) is omgesprongen. In het vonnis staat dat als volgt: 'Aldi heeft, door bewust een constructie in het leven te roepen met betrekking tot de meeruren van filiaalleiders met de bedoeling de bepalingen van de CAO hieromtrent opzij te zetten, Dienstenbond CNV genoodzaakt tegen deze schending van de CAO op te treden'.

Wat nu?
Aldi heeft de mogelijkheid om cassatie aan te tekenen tegen deze voor hen vernietigende uitspraak. Dat neemt niet weg dat Aldi binnen 1 maand de arbeidsovereenkomsten en regelingen moet aanpassen aan het vonnis.
Door het vernietigen van de vergoedingsregeling en artikel 4.2 en 4.3 van contract 07/01 en door het overige in het vonnis gestelde, heeft de filiaalleider recht op vergoeding van zijn of haar overwerk. Dus elk uur overwerk moet beloond worden volgens de regels van de CAO.

Ledenvergadering
Wij willen dit vonnis en de gevolgen daarvan met u bespreken in een ledenvergadering op:

dinsdag 24 februari 2004
van 20.00 - 22.00 uur
in de foyer van Schouwburg Ogterop
Zuideinde te Meppel

Tenslotte
Het blijkt maar weer eens dat er best wat mogelijk is bij Aldi. Naast een luisterend oor biedt CNV Dienstenbond ook krachtige juridische en collectieve ondersteuning.
Meedoen met een bond die voor de belangen van de werknemers van Aldi opkomt? Meld u aan als lid (lid worden) of vraag een gratis informatiepakket aan (tel:023-5651052).