Politie Zeeland


Persbericht

Protocol informatievoorziening Schelde Coördinatie Centrum en hulpdiensten.

Afgelopen week is er een protocol bekrachtigd tussen de diensthoofden van de Scheepvaartdienst Westerschelde en de commandant van de Regionale Brandweer Zeeland over de informatievoorziening rond bulkvaart van gevaarlijke stoffen zoals ammoniak en LPG op de Westerschelde.

De Westerschelde is een belangrijke scheepvaartroute voor het vervoer van verschillende stoffen voor bedrijven in de kanaalzone rond Terneuzen en voor bedrijven in het havengebied van Antwerpen en het Sloegebied. Hierdoor komen er over de Westerschelde met grote regelmaat grote tankers met gas over de Westerschelde de zogenaamde art. 25 (IMO) schepen.

Omdat binnen Zeeland deze transporten op een aantal plaatsen in de nabijheid van woongebieden plaatsvinden, zijn deze transporten en de potentiële risico's al enige tijd punt van aandacht bij bestuurders, hulpdiensten en Rijkswaterstaat.

Om ten tijde van calamiteiten in een zo vroeg mogelijk stadium op zaken in te kunnen spelen is het van belang dat de hulpdiensten geïnformeerd worden over calamiteiten en dreigende calamiteiten. Hiertoe is afgelopen maandag een protocol ondertekend tussen de Scheepvaartdienst van Rijkswaterstaat en de Regionale Brandweer Zeeland die tot taak heeft de hulpdiensten te alarmeren. De meerwaarde van dit protocol is dat bij calamiteiten de hulpdiensten in een vroeg stadium in kennis worden gesteld en sneller dan voorheen acties ten behoeve van de bevolking rond de Westerschelde kunnen ondernemen om een eventuele calamiteit te bestrijden. Verder is met het protocol de terugkoppeling van informatie tussen de hulpdiensten en het SCC gestalte gegeven.


Noot voor de redactie

Politie Zeeland