Gemeente Amsterdam

Jaarlijks EUR 8 miljoen om laaggeschoolden aan werk te helpen

Huffnagel en Aboutaleb presenteren actieplan "Ruim baan voor werk!"

12 februari 2004 - Marieke Hoekstra

Het College stelt jaarlijks EUR 8 miljoen beschikbaar om op een vernieuwende en stimulerende manier mensen aan werk te helpen (begroting 2004). Dit bedrag wordt ingezet voor de uitvoering van het programma "Ruim Baan voor Werk", dat door de wethouders EZ, Frits Huffnagel, en Werk, Ahmed Aboutaleb, is gepresenteerd. Een offiensief om de werkgelegenheid te stimuleren via economische structuurversterking. Het gaat hierbij om de weg vrij te maken voor mensen die nu nog op gesubsidieerde banen zitten of mensen die werkloos zijn. Banen scheppen voor laaggeschoolden in kansrijke sectoren als de detailhandel, de haven of de toeristische markt

Vraaggerichte aanpak
Op de arbeidsmarkt is sprake van spanning tussen vraag en aanbod. Was de vraag jarenlang groter dan het aanbod, door de verslechterde economie is het aanbod nu juist groter dan de vraag. Het grotere aanbod van arbeid geeft het bedrijfsleven de ruimte om hogere eisen te stellen aan medewerkers en vormt een grote druk op de positie van de zwakkere groepen op de arbeidsmarkt en de groepen die net nieuw zijn op de arbeidsmarkt. Het is nu dus tijd voor het stimuleren van beweging op de arbeidsmarkt en hiermee nieuwe banen te scheppen. Voor de besteding van de beschikbare EUR 8 miljoen kunnen projecten worden ingediend. Ieder half jaar worden ingediende projecten beoordeeld en na goedkeuring uitgevoerd. Dit kunnen projecten zijn die de economie rechtstreeks versterken en daarmee werkgelegenheid genereren. Daarnaast kunnen op projectbasis sectoren worden gestimuleerd waar veel banen voor laaggeschoolden vertegenwoordigd zijn.

Wethouder Huffnagel is met name tevreden over de vraaggerichte aanpak in het actieplan:
"Juist in economisch mindere tijden is het ongelooflijk belangrijk te blijven investeren in de economische structuur om zo mensen aan werk te helpen. We kijken hierbij echt naar de vraag bij de werkgevers. Heeft de detailhandel een tekort aan personeel? Dan moeten we met die sector aan de slag om daar goed personeel te krijgen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de toeristische sector"

Speerpunten
Het actieprogramma richt zich op projecten met een duidelijke doelstelling: een gespecificeerd aantal arbeidsplaatsen. Het resultaat moet meetbaar zijn. Daarnaast is een aantal speerpunten geformuleerd: stimuleren beweging in de arbeidsmarkt, stimuleren werkgelegenheid in haven & industrie, detailhandel en de toeristische sector, opknappen verouderde binnenstedelijke bedrijventerreinen, versterking relatie onderwijs - arbeidsmarkt en startersbeleid.

Bestedingsvoorstel 2004
Voor 2004 is een 13-tal projecten geselecteerd. Deze projecten zijn al door het College van B&W en de gemeenteraad vastgesteld.
1. Virtueel werkgeversloket

2. Vraaggerichte Vacaturevoorziening en Opleidingen in de Haven (NZKG)

3. Ondernemershuis Groot-Ooost

4. Starterscentrum West

5. Starterscentrum Noord

6. Arena Jog x-perience

7. Project Adviseurs Werk en Handicap

8. Stimuleren (laaggeschoolde arbeid in) de toeristische sector
9. Stimuleren (laaggeschoolde arbeid in) de detailhandel
10. Bevorderen leer- werkbanen in de profitsector
11. Loonkostenvergoeding

12. Scholing/versterking relatie scholing - arbeidsmarkt
13. Werkgelegenheid op binnenstedelijke bedrijventerreinen

Het actieplan Ruim Baan voor Werk wordt op 11 maart in een gezamenlijke raadscommissie EZ / Werk besproken. Op 7 april wordt het behandeld in de gemeenteraad.

Pb-025

© Gemeente Amsterdam