Gemeente Dordrecht

Persbericht

Minerva 'thuis in de praktijk'

'Thuis in de praktijk' is het plan dat ontwikkelingscombinatie Minerva, bestaande uit Volker Wessels Bouw en Vastgoed, GN Bouw en Van Wijnen West heeft gepresenteerd voor de ontwikkeling van Leerpark Dordrecht. Met dit plan wordt het nieuwe gebied een thuis voor scholen, bedrijven en bewoners die samen de invulling van de leefomgeving bepalen. Het gebied heeft een open en toegankelijk karakter en draagt alle kenmerken van een levendige binnenstad. De veelheid aan functies, de rijke menging, de beslotenheid en de kleine maat leiden tot een levendigheid en sfeer, maar ook tot sociale controle en veiligheid, die heel eigen is aan de Leerpark Dordrecht-filosofie. Elk gebouw heeft een duidelijke entree en een eigen gezicht. De intieme sfeer stimuleert de interactie tussen leren, werken en wonen.

De openbare ruimte is de drager van het stedebouwkundig plan. Hier komt de Leerpark-filosofie tot leven. Het Minervaplein is het kloppend hart van het plan. Alle schoolgebouwen, winkeltjes, horeca, bedrijven en woningen bevinden zich aan dit ovale plein, in maat vergelijkbaar met de Markt in Delft. Het nieuwe Professor Gunningpark is de centrale groene ruimte van het gebied. Dit deel is voor bewoners en scholieren een belangrijke buitenruimte; het ontspannen, recreatieve centrum van het plan.

Stedebouwkundige/architect Jos van Eldonk van Soeters Van Eldonk Ponec architecten uit Amsterdam heeft het stedebouwkundig plan ontworpen. Door een groot team van architecten en ontwerpers is het plan integraal uitgewerkt. Vera Yanovshtchinsky Architecten, BO.2 architectuur en stedebouw, Diederen Dirrix van Wijlick architecten, Van Tilburg en partners en René van Zuuk Architekten hebben ontwerpen gemaakt voor de diverse gebouwen in het gebied. Jos van Eldonk heeft de gebouwen ontworpen voor het Da Vinci College. CH & Partners ontwierp de buitenruimte.

Minerva is in gesprek met de brancheorganisaties in de Drechtsteden. Om de synergie tussen onderwijs en bedrijfsleven optimaal te bewerkstelligen wordt in het Leerpark ruimte aangeboden voor hun opleidingsinstituten. Minerva heeft inmiddels een contract gesloten met de woningcorporatie Vestia Midden Nederland. Door de verkoop van alle woningen kan Minerva nu al zekerheid garanderen voor de realisatie van het totale plan zonder voorwaarden. Hierdoor kan direct na het slopen van de bestaande scholen worden overgegaan tot de bouw van complexen waarin zowel scholen, woningen als bedrijfsmatig onroerend goed zijn geïntegreerd.

Het plan omvat de ontwikkeling van bijna 40.000 m² scholen voor het Da Vinci College, het Insula College en het Stedelijk Dalton Lyceum, 30.000 m² commercieel onroerend goed bestaande uit kantoren, bedrijfsruimte en winkels, 300 tot 500 huur- en koopwoningen en meer dan 1.200 parkeerplaatsen.

Het investeringsniveau van deze opgave beloopt meer dan E 125.000.000,-.

Nadere informatie kunt u verkrijgen bij de heer R. Kornman van Van Wijnen Projectontwikkeling West B.V. (06-53256403) en de heer W. van Alphen van BOAG Bouw Advies Groep (06-29092577). Vanaf 12 februari 2004 is nadere informatie te verkrijgen op onze internetsite www.studiokader.nl/minerva of www.leerpark-minerva.nl.

---- --
Persbericht

|Maquettes te zien in nieuw infocentrum Bureau Leerpark     |                   |
|Voorlopige ontwerpen Leerpark zijn gereed                  |                   |
In het nieuwe infocentrum Bureau Leerpark zijn vanaf heden de drie maquettes en digitale presentaties van de voorlopige stedenbouwkundige ontwerpen van het Leerpark te zien. Iedereen is van harte welkom op werkdagen van 14.00 tot 16.30 uur op Maria Montessorilaan 2A. Geïnteresseerden kunnen tot 1 maart op de ontwerpen reageren. Ook op de website www.leerpark.nl is informatie te vinden over de voorlopige ontwerpen en kan men een reactie verzenden.

Oordeel
Alle binnengekomen reacties worden overhandigd aan de perceelcommissies. Deze commissies zijn samengesteld uit vertegenwoordigers van de toekomstige gebruikers van het Leerpark. Zij wegen alle reacties mee bij hun oordeelsvorming. De Coöperatie Ontwikkeling Leerpark U.A. verleent in juli dit jaar aan één van de partijen de definitieve opdracht voor de aanbesteding. De bouw van het Leerpark gaat medio 2005 van start.

Presentatie
Afgelopen vrijdag hebben de drie marktpartijen hun voorlopige ontwerpen voor het Leerpark gepresenteerd aan de Coöperatie Ontwikkeling Leerpark U.A. Deze marktpartijen zijn in juli vorig jaar geselecteerd door de selectiecommissie voor de Europese aanbesteding van het Leerpark. Sindsdien hebben zij gewerkt aan het voorlopige ontwerp. De betrokken medewerkers van het Da Vinci College, het Stedelijk Dalton Lyceum, het Insula College en de gemeente Dordrecht hebben de afgelopen dagen een presentatie gehad van de voorlopige ontwerpen.

Wartburg College
De nieuwbouw van het Wartburg College, locatie Marnix, valt buiten de Europese aanbesteding en start al in juni van dit jaar. Dit is in feite de eerste paal van het Leerpark. Het definitieve ontwerp van de nieuwbouw van het Wartburg College is in november vorig jaar gepresenteerd aan de medewerkers.

Aanbesteding
Met het Leerpark wordt een hele nieuwe wijk voor Dordrecht gerealiseerd. Het hart van de wijk wordt gevormd door scholen voor beroepsonderwijs (VMBO én MBO), die vernieuwend en contextrijk beroepsonderwijs vorm gaan geven. Daarom krijgen bedrijven een belangrijke plek in het Leerpark, om leerlingen in de praktijk te laten leren. Een levendige wijk wordt het door het realiseren van een groot aandeel woningen. De kwaliteit van de wijk wordt gewaarborgd door het geheel opnieuw inrichten van de openbare ruimte en de bijbehorende infrastructuur en voorzieningen. Het groene karakter van de wijk zal behouden blijven en waar mogelijk worden versterkt. Al deze zaken maken integraal deel uit van de Europese aanbesteding.




Gemeente Dordrecht