Gemeente Dordrecht


Persbericht Leerpark Dordrecht aanbieding Heijmans/Proper-Stok

Heijmans/Proper-Stok heeft als één van de drie uitgenodigde partijen voor de Europese aanbesteding Leerpark Dordrecht, een aanbieding gedaan voor de ontwikkeling en de realisatie van het Leerpark te Dordrecht. Heijmans/Proper-Stok heeft gekozen voor het model van een stadswijk waarin het leren en werken op een onderwijsvernieuwende manier kan plaatsvinden. Daarnaast kan er prettig gewoond en gerecreëerd worden in een wijk die qua aantallen, door scholieren gedomineerd wordt. Voor het ontwerp is samengewerkt met West8 Urban design and landscape architecture en een keur van architecten. De gehele visie is terug te vinden op internet onder www.you-grow.nl.

Vertrekpunt voor Heijmans/Proper-Stok vormt de functie van de stadswijk. Daar waar een gezonde mix aan functies kan plaatsvinden en gebouwen niet gebonden zijn aan één type gebruik. Dit bevordert de flexibiliteit van een wijk en daarmee de duurzaamheid. Specifieke aandacht gaat uit naar de opzet van de openbare ruimte. Deze moet bij de start van de schooldag immers veel scholieren kunnen herbergen en bijvoorbeeld in het weekend aangenaam blijven als deze alleen door de buurt gebruikt wordt.

Met West8 is gekozen voor een stadswijk met één centrale openbare ruimte (het park) met daaraan gelegen stadsblokken die pandsgewijs zijn opgebouwd. Met de ene centrale openbare ruimte wordt gekozen om de levendigheid te concentreren. Dit park is samen met de Leerpromenade zo ingericht dat deze overzichtelijk, leefbaar en dus veilig is gedurende alle dagdelen van de week. Aan dit park zijn ook prominente functies gelegen met een hoogwaardige architectuur die mensen in het weekend en in de avonduren naar het plan zal trekken. Zo zijn programmaonderdelen uit sport (klimwand/fitness/skating), cultuur, horeca en avondonderwijs in het plan opgenomen. De stadsblokken garanderen flexibiliteit qua opbouw wat belangrijk is bij een langlopende ontwikkeling. De woonblokken geven ook de mogelijkheid voor een interne luwe plek. Dit is vooral voor het leren, maar ook voor het wonen een vereiste. De opbouw van de blokken is pandsgewijs. Dit betekent dat ieder pand een eigen uitstraling heeft. Dit geeft gebruikers niet alleen een herkenbaar adres, maar geeft ook een menselijke maat aan een plan dat door de vestiging van scholen snel grootschalig en onpersoonlijk zou kunnen overkomen. De kleinschaligheid die de scholen intern vormen met bijvoorbeeld kernteams, wordt als het ware doorgetrokken in de architectuur. De pandsgewijze opzet is ook een antwoord op de gewenste flexibiliteit van de scholen. In onze gedachten kan een kantoor veranderen naar een school en een winkel naar een leerbedrijf. Voor de woonconsument betekent de pandsgewijze opzet dat wij met maatwerkoplossingen kunnen gaan werken. De keuzevrijheid voor de woonconsument wordt hiermee gemaximeerd.

Heijmans/Proper-Stok heeft bewust gekozen voor een hoog kwaliteitsniveau. Een goede stadswijk moet eeuwen meegaan en dat betekent dat nu keuzes gemaakt moeten worden. Zoals gezegd biedt de stedenbouwkundige opzet veel differentiatie. Een groot team van architecten heeft getekend voor de scholen en de sportfaciliteiten (Da Vinci: Mecanoo, Dalton: Hertzberger, Samenwerkingsgebouw: Search, Insula: DKV, Sportgebouw en COO: NL.architects). Daarnaast is er door VFO een studie verricht naar de bedrijfsbebouwing aan de N3. Architecten voor verdere bedrijfsbebouwing en woningen moeten nog gekozen worden.

Verder worden voor de scholen en de inrichting van het park en de straten hoogwaardige materialen gebruikt. In de inrichting van het park is een aantal zaken opgenomen die de belevingswaarde sterk vergroten. Dit is vormgegeven met het COO, het water dat doorgetrokken wordt en de mooie bruggetjes die over het water aangelegd worden.

Voor het wonen is gekozen voor een brede mix aan woonvormen. Van jong tot oud, van arm tot rijk moet er zich kunnen vestigen. De woningtypes zijn zeer onderscheidend. Van herenhuizen naar appartementen. Daarnaast zijn er mengvormen mogelijk van wonen met werken (kantoor, bedrijfsruimte en atelier) en van wonen met winkelen. Verder worden er appartementen in de huur aangeboden. In de appartementen aan de Leerpromenade is rekening gehouden met appartementen in de (sociale) huur. In samenwerking met de verhuurder (corporatie) en de Leerbedrijven van de scholen worden woonzorg concepten voorzien.

Heijmans/Proper-Stok heeft enkele grote ondernemingen gesproken die net zo enthousiast zijn over het plan als wij, en nadrukkelijk in gesprek willen om zich er te vestigen. Het concept dat ontwikkeld is rond de Leerbedrijven vormt hierbij het uitgangspunt. Heijmans/Proper-Stok heeft voorstellen gedaan om de samenwerking verder uit te bouwen.

De aanbieding van Heijmans/Proper-Stok voor het Leerpark is ook op internet terug te vinden onder www.you-grow.nl. Op deze site is het gehele stedenbouwkundige plan inclusief de architectenontwerpen terug te vinden. Daarnaast hebben wij voor de toekomstige gebruikers onder het "GROW"-menu op de homepage duidelijk willen maken wat het Leerpark van Heijmans/Proper-Stok hen te bieden heeft.

Voor vragen betreffende de Heijmans/Proper-Stok aanbieding voor het Leerpark, kunt u zich wenden tot Rob van Kalmthout van Proper-Stok, telefoonnummer 010-4137050 of 06-29076472.

Rotterdam, 12 februari 2004

---- --