Partij van de Arbeid


PERSBERICHT


Den Haag, 12 februari 2004


PvdA vindt nieuwe sollicitatieplicht oudere werklozen onzinnig


De PvdA vindt het onverteerbaar dat de minister te weinig rekening houdt met oudere werklozen die nu opeens na jarenlange werkloosheid weer aan de slag moeten. 'Bij het opheffen van de sollicitatievrijstelling voor werklozen van 57,5 jaar en ouder gaat de minister te kort door de bocht', aldus de PvdA-woordvoerder Saskia Noorman - den Uyl.


Noorman: 'Deze mensen hebben geen recente werkervaring en zijn na 3,5 jaar solliciteren zelfs niet één keer opgeroepen voor een gesprek. Toch moeten ze nu weer solliciteren en de wekelijkse afwijzing incasseren. Dat ouderen langer aan de slag blijven vindt de PvdA erg belangrijk. Maar daarvoor moet wel worden geïnvesteerd in scholing en echte bemiddelingshulp. Het geld daarvoor zal de minister moeten leveren.'


Voor werklozen ouder dan 57,5 jaar die al langer dan een jaar niet meer werken en dus geen recente werkervaring hebben, moet er een vrijstelling zijn. Zij kunnen bijvoorbeeld ook in het vrijwilligerswerk een belangrijke rol spelen. Daarnaast verkort de minister het aantal vakantiedagen voor ouderen in de WW van 65 dagen (13 weken) naar 20 dagen (4 weken). De PvdA-fractie vindt dat werklozen die ouder zijn dan 57,5 jaar en een vrijstelling hebben van de sollicitatieplicht, gebruik mogen maken van de lange vakantieregeling van 65 dagen.




Partij van de Arbeid