Partij van de Arbeid


PERSBERICHT


Den Haag, 12 februari 2004


PvdA wil strafrechtelijke aansprakelijkheid overheid


Omdat door gebrek aan wetgeving en door uitspraken van de rechter de strafrechtelijke aansprakelijkheid van de overheid te veel beperkt wordt, gaat PvdA Tweede-Kamerlid Aleid Wolfsen hiertoe een initiatiefwetsvoorstel voorbereiden.


Als een onderdeel van de staat grove fouten maakt, zelfs als die catastrofale gevolgen hebben, kan het daar in de praktijk vaak niet voor worden vervolgd. Bijvoorbeeld uitspraken in verband met de vuurwerkramp in Enschede, waardoor de mogelijk verantwoordelijke overheid(sfunctionarissen) niet kunnen worden vervolgd, leiden tot onbegrip. De PvdA vindt dit een onwenselijke situatie. 'Zeker een overheid die burgers steeds meer aanspreekt op verantwoordelijkheden, moet de eigen verantwoordelijkheid niet ontlopen', aldus Aleid Wolfsen. 'Het is niet altijd genoeg dat een minister in het parlement ter verantwoording wordt geroepen voor daden van zijn ambtenaren of organisatie. In sommige gevallen kan het nodig zijn dat uiteindelijk ook de strafrechter zich over een zaak buigt.'


De PvdA heeft de regering al eerder gevraagd een wetswijziging in gang te zetten. Meerdere overleggen, nota's en studies verder is er nog steeds niets van gekomen. Dit leidt tot vreemde situaties. Als bijvoorbeeld het wetsvoorstel Wet bestuurlijke boete Arbeidstijdenwet ongeschonden door de Kamer zou komen, betekent dit dat voor kleine overtredingen bestuurlijke boetes kunnen worden opgelegd, maar dat voor echt grote overtredingen door de overheid die niet vervolgd kan worden.


Wolfsen vindt dat het advies van de commissie onder leiding van mr. H. Roelvink van februari 2002, voldoende aanknopingspunten levert voor zijn initiatiefwetsvoorstel. Daarin wordt al uitgewerkt hoe de overheid kan worden vervolgd als het om economische criminaliteit gaat. Uiteraard zal een standpunt van de regering over dat rapport bij de voorbereiding van het initiatiefwetsvoorstel worden meegenomen.




Partij van de Arbeid