European Commission

IP/04/200

Brussel, 12 oktober 2004

De Commissie opent een grondig onderzoek naar de samenvoeging van de afdelingen muziekopname van Sony en Bertelsmann

De Europese Commissie heeft beslist een grondig onderzoek in te stellen naar de voorgestelde concentratie van de wereldwijde activiteiten inzake muziekopname van het Duitse Bertelsmann AG en het Japanse Sony Corp. Na een routinecontrole, die een maand heeft geduurd, is de Commissie bezorgd dat deze concentratie een gezamenlijke machtspositie van de grote ondernemingen op de markten voor muziekopname zou kunnen doen ontstaan of versterken. In de loop van het onderzoek zal de Commissie ook aandacht schenken aan andere bedenkingen op concurrentievlak, met name in verband met de verticale integratie van de moedermaatschappijen op andere markten (bij voorbeeld televisie voor Bertelsmann, diensten voor het downloaden van muziek en draagbare muziekapparatuur voor Sony).

Op 9 januari vroegen Sony en Bertelsmann in het kader van de concentratieverordening van de Europese Unie om goedkeuring van hun plannen om hun respectieve wereldwijde activiteiten inzake muziekopname samen te voegen in een joint venture, die SonyBMG zou heten. De publicatie van muziek en de productie en verdeling van opnamen zullen gescheiden blijven.

Na een routinecontrole, die een maand heeft geduurd, heeft de Commissie beslist te onderzoeken of deze overeenkomst een gezamenlijke machtspositie van de vier resterende grote ondernemingen (Universal, SonyBMG, Warner en EMI) op de markten voor opgenomen muziek zou kunnen doen ontstaan of versterken. De opnamemarkt bestaat uit het afsluiten van contracten met artiesten, het eigenlijke opnemen van de songs, de marketing van de artiesten en hun werk en de verkoop van cd's.

De vier resterende marktdeelnemers zouden bij benadering 80% van de opnamemarkt in handen hebben, zowel op Europees niveau als op dat van de meeste landen in de Europese Economische Ruimte. De rest van de markt bestaat uit een groot aantal veelal kleine ondernemingen die op nationaal niveau werken. SonyBMG en Universal alleen al zouden samen nagenoeg de helft van de markt voor muziekopname innemen.

De inleiding van de tweede fase van het concentratieonderzoek loopt niet vooruit op de conclusies en de uiteindelijke beslissing van de Commissie, die uiterlijk na vier maanden, d.i. op 22 juni, klaar moeten zijn.

In de loop van het onderzoek zal de Commissie onder meer ook onderzoeken in welke mate de verticaal geïntegreerde structuur van Sony en Bertelsmann kan leiden tot concurrentieproblemen.

Via zijn RTL-dochterondernemingen is Bertelsmann marktleider bij televisie- en radio-uitzendingen in Europa; derde partijen hebben uiting gegeven aan hun bezorgdheid dat het muziek van SonyBMG een voorkeursbehandeling zou geven, waardoor concurrerende muziekmaatschappijen de gelijke toegang tot de TV- en radiomarkt in bepaalde landen zou worden ontzegd.

Anderzijds heeft Sony aangekondigd dat het deze lente zou beginnen met "Sony Connect", een dienst voor het downloaden van muziek. Bovendien beschikt het over een uitgebreid aanbod aan gebruikselektronica, in het bijzonder draagbare apparaten om digitale muziek af te spelen. Ook in dit verband hebben sommige derde partijen uiting gegeven aan hun bezorgdheid dat Sony op grond van zijn eigendom van de technologie voor het downloaden van muziek concurrenten op de markten voor downloaddiensten en draagbare muziekapparatuur zou kunnen uitsluiten van de toegang tot de muziekcollectie van SonyBMG.

Bertelsmann is een internationale mediaonderneming die actief is op de gebieden van het opnemen en publiceren van muziek, televisie, radio, de uitgave van boeken, tijdschriften en kranten, en boek- en muziekclubs. De muziekopnameactiviteiten van Bertelsmann vinden plaats via de volle dochteronderneming Bertelsmann Music Group (BMG); het is de eigenaar van de labels Arista, Jive, Zomba en RCA.

Sony is wereldwijd actief op de gebieden van het opnemen en publiceren van muziek, gebruiks- en industriële elektronica en entertainment. Voor muziekopname werkt het via Sony Music Entertainment. Labels van Sony zijn Columbia Records Group, Epic Records Group en Sony Classical.