Ministerie van Justitie

Balkenende lanceert website over waarden en normen 12 februari 2004

Vandaag lanceert minister-president Balkenende de website www.zestienmiljoenmensen.nl. Deze website biedt ondermeer een platform voor de discussie over waarden en normen en informatie over maatschappelijke initiatieven.

Op de site worden meningen gepeild over actuele gebeurtenissen, bijvoorbeeld de discussies over het publiceren van portretten van veelplegers, geweld op school, het integratiebeleid of de voorbeeldrol van gezagdragers.

Stellingen op de site worden toegelicht in een nieuwsbericht over de verschillende kanten van een zaak. Deze nieuwsberichten volgen de actualiteit en geven op een zo neutraal mogelijke manier weer wat de verschillende partijen vinden of wat de verschillende kanten van de kwestie zijn. De waarden- en normendiscussie zoals die in de media en samenleving speelt, wordt op de site zo breed mogelijk weergegeven.

Ook kan de bezoeker informatie vinden over wat de overheid doet met het thema waarden en normen. Bijvoorbeel door berichten over campagnes, beleidsmaatregelen, optredens van bewindslieden en onderzoeken. Door middel van interviews komen bekende en niet bekende Nederlanders aan het woord over wat hen bezighoudt, wat ze graag willen veranderen en welke keuzes ze zelf maken in dilemmasituaties.

Verder heeft de website een maandelijkse agenda waarin de verschillende feestdagen van de vijf grootste religies in Nederland staan (met uitleg over wat er gevierd wordt) en nationale feestdagen. Ook staan in de agenda aankondigingen van debatten in het land en op tv over waarden en normen en activiteiten, activiteiten van bewindslieden als ze iets doen wat relevant is voor het debat.

De stelling die deze week centraal staat, gaat over de opmerking van minister Donner: moet het slaan van kinderen strafbaar worden?