NOC*NSF


1 miljoen euro voor Olympisch Museum

ARNHEM - NOC*NSF, de Stichting Olympisch Stadion Amsterdam en het Nederlands Sportmuseum Olympion in Lelystad hebben definitief besloten een nieuw Olympisch museum op te zetten. Boudewijn Poelmann, voorzitter van de Sponsor Loterij, maakte vandaag officieel bekend een bedrag van in totaal 1 miljoen euro over de komende 5 jaar te investeren.

Poelmann deed dit tijdens een speciale bijeenkomst van de Sponsor Loterij in het Olympisch Stadion. Hiermee zijn uiteindelijk alle financiële voorwaarden voor het succesvol opzetten van een nieuw museum ingevuld. Betrokken partijen willen het museum openen op 23 juni, de dag waarop de Olympische vlam voor een dag naar het stadion komt.

Sportmonument

Het nieuwe Olympisch Museum zal aan de hand van een groeimodel opgaan in een Olympisch stadion dat feitelijk zelf al een sportmonument is. Het stadion kent veel interessante historisch waardevolle elementen, zoals de oude bestuurskamer, de politiecel, de radiokamer, de Wall of Fame en het portiershuisje bij de entree en is daarmee al een museum op zich.

Het nieuwe museum zal daar onder meer historische collecties en eigentijdse tentoonstellingen aan toevoegen. Ook komt er ruimte voor een interactief gedeelte, waarin bezoekers bijvoorbeeld virtueel kunnen hardlopen tegen de wereldkampioen op de 100 meter of zelf kunnen ervaren welke hoogten een polsstokhoogspringer moet bereiken. Daarnaast voorziet het plan in een museumwinkel met Olympische merchandising, sportboeken en sportattributen.

Sponsor Loterij investeert 1 miljoen

In een eerder stadium was er in opdracht van het Olympisch Stadion, het sportmuseum en NOC*NSF, met financiële steun van VWS, stadsdeel Amsterdam Oud Zuid en de gemeente Amsterdam een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar het bestaansrecht van een nieuw sportmuseum in het Olympisch Stadion. Daaruit bleek dat mits op de juiste plaats en voorzien van extra financiële impulsen een nieuw Olympisch Museum bestaansrecht heeft. Dankzij een substantiële bijdrage van 1 miljoen euro verdeeld over vijf jaar van de Sponsor Loterij en een bijdrage van NOC*NSF, is realisatie thans mogelijk geworden.

Het sportmuseum Olympion in Lelystad wordt op termijn gesloten. De collectie zal aan NOC*NSF worden overgedragen en ter beschikking komen van het Olympisch museum.

Sponsor Loterij De Sponsor Loterij steunt goede doelen op het gebied van cultuur, welzijn en sport in Nederland. Over 2003 verdeelt de loterij 42 miljoen euro over 28 goede doelen en vele clubs en verenigingen. Uniek aan de Sponsor Loterij is dat deelnemers zelf kunnen kiezen voor welk goede doel zij meespelen. Dat kan een landelijk opererende goededoelenorganisatie zijn, maar ook een lokale sportclub, muziekvereniging of welzijnsorganisatie.

De helft van de maandelijkse inleg van zes euro per lot gaat direct naar het zelfgekozen doel. Wie zijn lot niet koppelt aan een specifiek doel, speelt mee voor de 28 goede doelen die de Sponsor Loterij steunt, zoals Humanitas, Fonds Slachtofferhulp, de vier Rijksmusea, Het Concertgebouw, Jantje Beton, de Johan Cruyff Foundation en Special Olympics Nederland.

(12 februari 2004)