Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 21 januari 2004

De Grote Verbouwing
Verandering van naoorlogse woonwijken

Tentoonstelling, publicatie, symposium

De vernieuwing van de naoorlogse woonwijken is de meest ingrijpende bouwopgave van Nederland. De naoorlogse woningvoorraad voldoet blijkbaar niet meer. Jaarlijks worden zo'n zevenduizend van deze woningen gesloopt en ingeruild voor nieuw. 'De Grote Verbouwing' is een zoektocht van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) naar de ontwikkeling en de gevolgen van herstructurering. Het project bestaat uit een tentoonstelling, een symposium en een publicatie.

In De Grote Verbouwing zijn dertien woonwijken en 160 projecten gedocumenteerd aan een grondig onderzoek onderworpen door Jacqueline Tellinga, projectleider bij het NAi. De afbraak van grote aantallen portiekflats en eengezinswoningen blijkt meer te zijn dan een grote sanering; het is tevens de afbraak van een deel van onze naoorlogse geschiedenis met al haar idealen en hoop op een betere toekomst. De vaak zeer uiteenlopende manieren waarop opdrachtgevers en architecten deze enorme bouwopgave aanpakken worden hier voor het eerst besproken en in beeld gebracht.

Tentoonstelling
De tentoonstelling 'De Grote Verbouwing' brengt de omvang en de complexiteit van de herstructurering in beeld. Foto's van de gesloopte en nieuw te bouwen projecten worden naast elkaar getoond. Het NAi presenteert deze tentoonstelling van 12 februari tot en met 31 mei 2004 in Zaal 1 . In dezelfde periode is in Zaal 1 tevens de tentoonstelling 'START, De Rem Koolhaas/OMA Collectie in het Nederlands Architectuurinstituut' te zien.

Publicatie
In de publicatie van De Grote Verbouwing stelt H.J.A. Hofland in een essay de vraag waar een overgang ligt tussen het begin van herstel en vergroting van de schade. Naast de documentatie van 160 woningbouwprojecten worden de ontwikkelingen in dertien woonwijken uitvoerig besproken. Het betreft de volgende wijken: Vrijheidswijk/Bilgaard (Leeuwarden), Holtenbroek (Zwolle); Malburgen (Arnhem); Kanaleneiland (Utrecht); Westelijke Tuinsteden (Amsterdam); Jeruzalem (Amsterdam); Delftwijk (Haarlem); Falgabuurt (Den Helder); Den Haag Zuidwest (Den Haag); Pendrecht (Rotterdam); Hoogvliet (Rotterdam); Heuvelkwartier (Breda); Malberg (Maastricht). De publicatie telt 272 pagina's, auteur Jacqueline Tellinga, uitgave van Uitgeverij 010, prijs: EUR 29,50.

Symposium
Op woensdag 11 februari organiseert het NAi een symposium onder leiding van Bert van Meggelen, waar dieper wordt ingegaan op de ontwikkelingen in de naoorlogse woonwijken. Hoofdspreker is Willem van Leeuwen (voorzitter Aedes, vereniging van woningcorporaties). In een tweetal themadiscussies wordt met gastsprekers en het publiek gesproken over de verschuiving van het opdrachtgeverschap en de idealen van toen versus het marktdenken van nu. Aansluitend zijn er korte excursies naar herstructureringswijken Pendrecht, Zuidwijk en Vlaardingen. Het symposium zal worden afgesloten met de opening van de tentoonstelling. Aanmelden voor het symposium is tot uiterlijk 30 januari mogelijk via www.nai.nl.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot het team Marketing en Communicatie van het NAi: Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Carolien Ruigrok, tel 010-4401235
Astrid Karbaat, tel 010-4401260
Pepijn Lemmens, tel 010-4401253
fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over de tentoonstelling De Grote Verbouwing

Publieksinformatie over het symposium De Grote Verbouwing

NAi persbeelden