PATIENTENVERENIGING FREYA

Freya vreest zwarte handel hormonen

Freya vreest zwarte handel hormonen

Freya, patiëntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek, vreest voor een zwart en grijs circuit waar mensen hun overgebleven medicijnen doorgeven of verkopen aan andere patiënten, nu de meeste zorgverzekeraars besluiten de hormoonpreparaten niet op te nemen in de aanvullende verzekering. De mogelijke gevolgen (bijvoorbeeld bederf door verkeerd of te lang bewaren en onoordeelkundig gebruik door buiten medeweten van een arts medicijnen te gebruiken) komen naar Freya's mening voor rekening van Minister Hoogervorst.

Bijna iedereen weet inmiddels wel dat de eerste IVF-behandeling niet meer vanuit het ziekenfonds wordt vergoed; een deel van de zorgverzekeraars heeft deze behandeling opgenomen in hun aanvullende verzekering. Maar dat de hormoonpreparaten voor andere vruchtbaarheidsbehandelingen geschrapt zijn, is tot nu toe buiten de aandacht gebleven. Toch gaat het hier om bedragen van enkele honderden euro's die een patiënt elke maand weer voor een behandeling op moet brengen.

Veel zorgverzekeraars laten deze patiënten in de kou staan door deze medicijnen niet in een aanvullend pakket op te nemen. De zorgverzekeraars komen pas nu tot de conclusie dat ze deze kosten niet kunnen vergoeden omdat ze bij de budgettering hiermee geen rekening hebben gehouden. Als reden noemen zij de late berichtgeving van de overheid. Pas eind december werd hen officieel meegedeeld welke medicijnen niet meer voor ziekenfondsvergoeding in aanmerking worden genomen.

Omdat de medicijnen (hormoonpreparaten) voor alle andere vruchtbaarheidsbehandelingen, behalve die voor de 2e en 3e IVF-poging bestemd zijn, uit het Regeling Farmaceutische Hulp gehaald zijn, treft dit ook de particulier verzekerden.