Verbond van Verzekeraars

Schade door autodiefstal gedaald tot 100 miljoen

De schade door diefstal van personenautos bedroeg in 2003 100 miljoen. Ten opzichte van 2002 is dit een daling van bijna 20%. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). De vermindering van de schade hangt met name samen met de daling van het aantal diefstallen van personenautos van ruim 23.000 in 2002 tot bijna 19.000 in 2003.

Het aantal diefstallen van alle gekentekende voertuigen samen was ruim 17% lager dan in 2002. De daling deed zich zowel bij jonge als bij oude voertuigen voor, en is bovendien gespreid over alle merken. Het aantal gestolen bestelautos daalde het sterkst (ruim 22%), gevolgd door personenautos (19,5%) en vrachtwagens (17%). Het aantal gestolen aanhangers bleef nagenoeg gelijk. Alleen de diefstal van motorfietsen steeg, van bijna 1.600 in 2002 tot bijna 1.900 in 2003 (stijging van 18%).

Samenwerking
De daling van het totaal aantal diefstallen is volgens de Stichting AVc vooral te danken aan de publiek-private samenwerking tussen overheid, verzekeraars en het bedrijfsleven. De afgelopen jaren zijn er tal van projecten uitgevoerd die diefstal en het verhandelen van voertuigen bemoeilijken. Zo wisselen politie en verzekeraars informatie over gestolen voertuigen uit en houdt de douane samen met de politie geregeld controles in havens. Daarnaast wordt meer aandacht besteed aan preventie. Zo stellen verzekeraars steeds vaker extra eisen aan de beveiliging van dure autos en aan de beveiliging van woningen om op die manier diefstal van autosleutels te voorkomen. Verder biedt de techniek ook steeds meer mogelijkheden om gestolen voertuigen te traceren. Volgens cijfers van de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging zijn er in Nederland momenteel 4.389 (met name dure) autos voorzien van een voertuigvolgsysteem. Hiermee kan via een satellietverbinding de positie van een gestolen voertuig exact worden vastgesteld. Van de eerste 3.000 autos die van zon systeem zijn voorzien, werden er in een proefperiode vorig jaar 12 gestolen, die alle 12 werden teruggevonden.

Verzekerd!, februari 2004