Gemeente Capelle a/d IJssel

Capelle werkt aan aanleg nieuw groen

Het plantseizoen is weer begonnen. Daarom wordt op verschillende plaatsen in het 1e kwartaal van 2004 nieuw groen aangelegd.

Meerkoetstraat
De Meerkoetstraat in Middelwatering is opgehoogd en gereconstrueerd. De nieuwe beplanting, bestaande uit heesters en bomen, wordt vóór 1 april aangebracht.

Uiverstraat en Roerdomplaan
De Uiverstraat en de Roerdomplaan worden van nieuwe bomen en heesters voorzien. Ook hier zijn op 1 april alle beplantingswerkzaamheden gereed.

Bergenbuurt
De start van de heraanleg van groen in de Bergenbuurt werd gemaakt in het voorjaar van 2003 bij de Lemelerberg. Dit voorjaar vindt het vervolg plaats. Welke plantvakken exact worden ingeplant, is afhankelijk van het gereed komen van de renovatie rond die vakken. In aanmerking komen: de buitenranden van de Braamberg, de Paasberg, de Woldberg, de Boomberg, de Vaalserberg, de Cauberg en de Pietersberg. Waar de renovatie het toelaat start het planten op 1 maart. Een precieze datum is lastig aan te geven en onder andere afhankelijk van het weer.
Vakken die na de bovengenoemde datum gereed komen worden voor het einde van het jaar, maar wel na 15 november (het volgende plantseizoen) beplant. Ook worden dan, voorzover mogelijk, de bomen geplant.
Gedurende het groeiseizoen krijgen de lege vakken wel de nodige aandacht. Zo mag er geen hoog onkruid meer in ontstaan; laat staan dat dit onkruid mag bloeien en zich weer uitzaaien. De grasoppervlakte(n) worden zo mogelijk direct na gereedkomen geëgaliseerd en ingezaaid.

Tot slot een dringend verzoek aan de bewoners van de Bergenbuurt om geen eigen beplanting meer in het openbaar gebied te zetten.

Wandelende takken?!

De gemeente Capelle is altijd wel ergens aan het werk. Bijvoorbeeld met de reconstructie van wegen of riolering of met de aanleg van nieuwe voorzieningen. Daarvoor moeten de groenstroken, meestal tijdelijk, wijken. Na afloop worden deze opnieuw aangelegd. Dit geldt ook voor de bomen. Onderdeel van het Bomenbeleid van de gemeente is dat bij werkzaamheden geprobeerd wordt, binnen redelijke grenzen, de volwassen bomen voor de gemeente te behouden. Hierdoor worden ze vaak niet gekapt, maar verplaatst. Dit gebeurt in de winter (het plantseizoen), omdat de bomen dan kaal zijn en in winterslaap. Daardoor lopen ze in de winter het minste schade op van een verplaatsing. Ook dit jaar wordt, vóór 15 april, een flink aantal bomen verplaatst.

Van Rivium-Westlaan naar Couwenhoekseweg
Ongeveer twintig iepen (UlmusLobel) verhuizen van de Rivium-Westlaan naar de Couwenhoekseweg, te weten: het gedeelte A. van Rijckevorselweg tot Keerkring, in de strook tussen de rijweg en het fietspad. De iepen aan de Rivium-Westlaan moeten wijken voor de aanleg van de Parkshuttle II. Op de Couwenhoekseweg zijn veel iepen uitgevallen, vandaar de aanvulling. Voor het planten aan de Couwenhoekseweg zal de onderbeplanting daar gerooid moeten worden. Een meer kleurrijke, nieuwe onderbeplanting wordt aangebracht direct na het planten van de bomen. Ter vervanging van een omgewaaide boom wordt een iep geplant op de Vrijheidsdans en zes iepen worden verplant naar de Spoorberm aan de achterzijde van het bedrijfsgebouw van Microdas.

Oosterlengte
Zeven van de acht tijdelijk verplante platanen (Platanus acerifolia) op de hoek Banda Neira/Oosterlengte worden teruggeplaatst langs de Oosterlengte. De bomen moesten vorig jaar tijdelijk wijken voor het verwijderen van de ondergrondse tunnel.

Van Hollandsch Diep naar Dalpad
Zes linden (Tilia cordata) op het Hollandsch Diep, uit de verharding langs het fietspad, worden verplant naar het fietspad Dalpad, ter vervanging van de gerooide populieren. Omdat de bomen op de huidige plaats niet voldoen en een trottoir ter plekke aangelegd moet worden. De bomen aan het Hollandsch Diep worden niet vervangen; er is voldoende vervangend groen aanwezig.

Atolpad
Aan het Atolpad wordt een grote tulpenboom (Liriodendron tulipiferum) verplant naar de strook aan de waterkant om deze bijzondere boom voor Capelle te behouden. Op de huidige standplaats van deze boom wordt mogelijk in de toekomst gebouwd. Op de nieuwe plaats moeten twee kleine, zeer slecht groeiende kastanjes gerooid worden.

Hoofdweg
Op de Hoofdweg worden negenenveertig essen (Fraxinus excelsior) en twee eiken (Quercus robur) tijdelijk in depot gezet. De bomen moeten wijken voor de reconstructie van de Hoofdweg en worden opgeslagen naast het pand van McDonalds. Zij worden waarschijnlijk in november/december 2005 langs de gereconstrueerde Hoofdweg teruggeplaatst.

Van Weteringstraat naar Jacob van Ruysdaelsingel Een Amerikaanse linde (Tilia americana) tegenover Weteringstraat 15/16 wordt verplant naar de Jacob van Ruydaelsingel. De boom moet wijken voor de reconstructie van de Weteringstraat.

Van Klepperdans naar Vuurdans
Een plataan (Platanus acerifolia) wordt verplant van de Klepperdans naar de Vuurdans ter hoogte van huisnummer 100. Deze verplanting vindt plaats vanwege het opdrukken van de bestrating door de wortels van de boom. De boom krijgt nu een betere locatie.

Vragen?

Vragen over de aanleg van nieuw groen en het verplaatsen van bomen kunt u stellen aan de heer C. van der Linden, groenplanner Realisatie, telefoon 010-2848631 of e-mail:
c.van.der.linden@capelleaandenijssel.nl.