Gemeente Dordrecht


Persbericht

|Eerste verhaal Writers in Residence project nu online      |                   |
|Chileens verhaal over Dordrecht gepubliceerd               |                   |
Het Dordtse verhaal dat de Chileense schrijfster Nona Fernández Silanes deze zomer schreef naar aanleiding van haar verblijf in de Merwestad is vertaald en staat inmiddels op de gemeentelijke website www.dordrecht.nl/metvreemdeogen.

Haar kortverhaal getiteld 'Kinderkopjes' voert ons mee in een metaforische wereld waarin de Chileense met vreemde ogen kijkt naar het oer-Hollandse Dordrecht. In haar verhaal omschrijft ze haar verbazing over de rust en de sereniteit op straat. Dit in schril contrast tot haar eigen hectische stad Santiago, waar de straten gevuld zijn met getoeter en lawaai, schreeuwende mensen en gillende kinderen. Het valt de Chileense in het bijzonder op dat de kinderen in Dordrecht zo stil zijn. Waarom toch.?

Gastenboek
Inmiddels is Nona's verhaal over Dordrecht te lezen op www.dordrecht.nl/metvreemdeogen. Lezers kunnen reageren op het verhaal door een berichtje te schrijven in het gastenboek.

Rusland
Nona Fernández Silanes is de eerste van in totaal zes buitenlandse auteurs die in het kader van het literair project 'Writers in Residence' een paar maanden in Dordrecht verblijven en op basis van hun ervaringen en indrukken een verhaal over de stad schrijven. Wanneer de volgende 'Writer in Residence' naar Dordrecht komt, is nog onbekend. Op dit ogenblik lopen er contacten met een aantal kandidaten uit Rusland.

Writers in Residence

'Writers in Residence' is een cultuurproject op initiatief van de gemeente Dordrecht. In het kader hiervan worden van 2003 tot 2006 in totaal zes jonge veelbelovende buitenlandse schrijvers uitgenodigd voor een verblijf van een aantal maanden in Hollands oudste stad. Ze krijgen de opdracht de stad 'met vreemde ogen' te observeren en over hun ervaringen een essay te schrijven. Het is de bedoeling dat de schrijvers uit uiteenlopende culturen naar Dordrecht komen, zodat een caleidoscoop aan verrassende verhalen over de stad tot stand komt. Verhalen waarin Dordrecht vanuit de onbevangen blik van een `vreemdeling' belicht wordt. Alle verhalen worden in het Nederlands vertaald en worden als serie gepubliceerd op de gemeentelijke website www.dordrecht.nl/metvreemdeogen. Het is de bedoeling dat aan het einde van het project alle verhalen in een bundel verschijnen.

Stad van taal

Met het project 'Writers in Residence' wil de gemeente de aandacht vestigen op de rol van Dordrecht als taalstad. "Dordrecht heeft niet alleen een rijke historie maar ook een eeuwenlange taaltraditie", vertelt wethouder Hans Spigt. "In Dordrecht werd in 1618 tijdens de Nationale Synode besloten dat de bijbel in het Nederlands vertaald moest worden. Dit heeft de basis gelegd voor het Nederlands dat we vandaag nog steeds spreken en schrijven. Verder heeft onze stad vele beroemde schrijvers en dichters voortgebracht zoals Cees Buddingh', Ed Leeflang en Jan Eijkelboom. Een project als 'Writers in Residence' past dan ook uitstekend in de rijke taaltraditie van Dordrecht".


---- --